Який приносить шкоду канцерогенів на організму людини в побуті

Шкода канцерогенів вже давно є загальновизнаним фактом. Ці речовини міцно закріпилися в свідомості людини разом з діагнозом «онкологія».

Найчастіше саме вони є чинником, що провокує розвиток таких захворювань. можуть бути присутніми практично скрізь, в будь-якому продукті, косметиці, побутової хімії.

Звідки взялися канцерогени

Звідки ж взялися речовини, які завдають шкоди практично всьому організму?

У вісімнадцятому столітті англійський лікар зазначив, що найчастіше пухлинні захворювання виникають у сажотрусів. Він зробив припущення про те, що в сажі можуть міститися небезпечні речовини, що провокують розвиток онкологічних захворювань. Їх назвали «канцерогени», тобто породжують пухлини.

При попаданні їх в організм людини відбувається втрата контролю над розвитком клітин. В результаті клітини генетично змінюються і перестають виконувати свої нормальні функції.

Однак в даний час зустріти такі речовини можна не тільки в природі. Все частіше людина стикається з ним в побуті. Дуже багато продуктів харчування просто напхані канцерогенами. Одні з них провокують розвиток пухлинних захворювань за досить короткий час, а інші, навпаки, стають бомбою уповільненої дії, поступово накопичуючись в організмі.

види канцерогенів

Фахівці розрізняють три види канцерогенних речовин:

  • Природні. До них відносять канцерогени, зміст яких не залежить від діяльності людини. Вони утворюються в рослинах і живих організмах, при різних природних явищах. Шкода канцерогенів для організму людини в цьому випадку невеликий. Однак він все-таки присутня. Так, наприклад, на південному заході Тайвані в воді міститься велика кількість миш’яку. Населення змушене вживати таку рідину, тому рівень хворіють онкологією там досить високий.
  • Антропогенні. Виникають при переробці сировини. Такі канцерогени виникли в той період, коли людина почала використовувати вогонь в своїх цілях. Крім того, такі речовини утворюються під час куріння (ось чому не слід перебувати поруч з курцями), при горінні палива, на виробництві металів. У побуті з такими канцерогенами можна зіштовхнути на кухні. Вони виникають в процесі смаження. Улюблена усіма хрустка скоринка, яка виходить при обсмажуванні, є найбільш небезпечною частиною страви.
  • Штучні. Їх отримують в лабораторії штучним шляхом. Використовуються в різних лако-фарбових виробах, при виробництві пластмаси, присутні в різних добривах.

де зустрічаються

Де ж можна зустріти канцерогени? Звичайно, велика їх кількість присутня на різних виробництвах, особливо пов’язаних з переробкою вугілля, нафти, газу.

У природних уязикх крім виділення шкідливих речовин, наприклад, при виверженні вулканів, можна зіткнутися з ними при спалюванні звичайного сміття. Але в тому то й справа, що сміття в даний час містить предмети, напхані різною хімією. В результаті при згорянні його відбувається виділення в атмосферу формальдегіду, бензолу, різних діоксинів.

Велика кількість небезпечних елементів міститься в тютюновому димі, наприклад, миш’як, радій, бензапірен. До речі, жувальний і нюхальний тютюн також містять велику кількість шкідливих речовин.

При постійному вживанні алкогольних напоїв в організмі постійно присутня ацетальдегід, який також провокує розвиток онкологічних захворювань.

Що стосується побуту, то найбільш часто з канцерогенами люди зустрічаються, вживаючи в їжу смажені, копчені страви. Вони утворюються в результаті сильного перегріву масла, при повторному приготуванні їжі на одному і тому ж жирі, при копченні.

Крім цього, в даний час в багатьох продуктах, які людина купує в магазині, вже присутні ці шкідливі речовини. Особливо це стосується різних снеків і чіпсів.

До речі, не всі люди знають, що деякі лікарські препарати також можуть таїти в собі таку небезпеку. У деяких медикаментах також містяться канцерогени, наприклад, в досить відомому преднізолон.

Можна зробити висновок, що такі шкідливі речовини можна зустріти практично скрізь.

Користь в канцерогени відсутня зовсім, тому слід намагатися уникнути контакту з ними.

Список найнебезпечніших канцерогенів

Всі речовини з хімічним складом надають несприятливий вплив на організм. Однак фахівці виділяють кілька найбільш небезпечних і завдають шкоди канцерогенів:

  • Пероксиди – найбільш часто виникають при сильному перегріві масел і жирів.
  • Бензол – присутній в бензині, застосовується для виробництва пластмаси. Чинить негативний вплив на кров.
  • Азбестовий пил порушує функціональність клітин.
  • Афлатоксини – представляють собою цвіль. Часто вражають плоди і зерна рослин. Негативно впливають на печінку, можуть стати причиною летального результату.
  • Формальдегід – це канцероген часто зустрічається в косметичних засобах, негативно позначається на нервовій системі.
  • Миш’як і його сполуки – представляють досить велику небезпеку для організму.

Це лише невеликий список канцерогенів, які можуть завдати шкоди і дорослій людині, і особливо дитині.

Захищаємося разом від канцерогенів:

На жаль, велика кількість предметів, які оточують людину містить канцерогени. Щоб від них захиститися, треба жити в районі з гарною екологією, самому вирощувати фрукти і овочі, відмовитися від використання хімічних засобів.

Однак таке не завжди можливо. Тому варто убезпечити себе хоча б тим, що при покупці чого-небудь читати уважно етикетку і намагатися вибрати більш натуральний продукт без домішок хімічних речовин.

Шкода для організму канцерогенів – вельми актуальна тема в сучасному світі, де все більше людей страждають від онкологічних захворювань. Слід дотримуватися здорового способу життя, відмовитися від шкідливих звичок, правильно харчуватися.

Відео: де міститися канцерогени