Супи для підшлункової залози – одне з важливих страв в раціоні хворого

При захворюванні підшлункової залози потрібно постійно підтримувати дієту їсти їжу м’яку, що не жирну, яку шлунок зможе переварити без праці. Звичайно, на думку відразу приходить суп, але приготування супів для підшлункової залози буде істотно відрізнятися від такої страви в звичному його розумінні.

Чи можна взагалі вживати таке блюдо при запаленні підшлункової залози?

Ті люди, які хоча б один раз пережили напад, знають, наскільки це неприємно, тому намагаються не їсти тих продуктів, які можуть викликати загострення.

Дане блюдо цінується через те, що його вживання покращує роботу всього шлунково-кишкового тракту, в деяких випадках допомагає притупити біль, а то і зовсім її ліквідувати. Воно містить необхідні мікроелементи, які необхідні хворому, а також виводить токсини. Тобто, при панкреатиті можна не відмовлятися від дієтичного супу взагалі.

Існує безліч рецептів, і хворий може готувати ті, які відповідають його смаку і особистих вподобань, але все ж варто дотримуватися ряду загальних правил.

Які супи можна готувати для хворого?

Для початку варто сказати про те, що всі страви, в тому числі і ті, які готуються спеціально для хворого, можна розділити на наступні групи:

  • овочеві;
  • пюре і крем (сюди ж можна віднести і сирні, які в разі хвороби не протипоказані зовсім);
  • на бульйоні;
  • молочні.

При приготуванні цих страв потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Як правило, всі господині обсмажують цибулю і моркву, перед тим, як покласти в блюдо. Відповідь на питання, чи можна їсти такий суп в разі захворювання, є негативним. У нашому випадку такий етап потрібно скасувати, так як при панкреатиті забороняється їсти смажене і жирне, а в готуються страви не повинно бути нічого забороненого. Моркву і цибулю додаються або в свіжому, або в сушеному вигляді, так вони будуть краще перетравлюватися.
  2. Про будь-які приправи, особливо – гострі доведеться забути. Рецепти овочевого супу при панкреатиті якраз виключають додавання приправ, єдина приправа, яка дозволяється – сушена чи свіжа зелень.
  3. Перші страви, та й взагалі, всю решту їжу при хронічному панкреатиті слід їсти теплою. Холодна їжа, особливо в великих кількостях, може спровокувати черговий напад, а коли панкреатит загострився, доведеться деякий час поголодувати.
  4. Корисно готувати бульйони з додаванням в них круп, особливо при загостренні панкреатиту. Це можуть бути рис і гречка, але найбільш корисними в бульйон додавати вівсянку, так як з її додаванням вийде слизовий суп.
  5. Для того, щоб страви були максимально корисними і швидше переварювалися, для їх приготування варто придбати блендер і їсти тільки попередньо протерті страви.
  6. Рецепти при панкреатиті мають на увазі те, що страви будуть готуватися лише з натуральних продуктів.

Рецепти, які будуть корисні при панкреатиті

На описі рецептів деяких супів варто зупинитися докладніше. На які ж рецепти супів при панкреатиті варто звернути більш пильну увагу?

Класичний картопляний суп

Рецепт овочевого супу при панкреатиті, в тому числі і картопляного, дуже простий у виконанні, як приготувати такий суп, знає навіть дитина.

Готується він у такий спосіб:

  1. 2 невеликих моркви очистити, ретельно вимити і потерти на тертці. Для тих, хто не любить моркву в тертому вигляді – нарізати кубиками або півкільцями. 4 картоплини почистити, промити, нарізати кубиками.
  2. Помістіть овочі в каструлю залийте водою і поставте на газову плиту.
  3. Надати додатковий аромат і цікаві смакові якості такої страви допоможе дрібно нарізана зелень свіжої петрушки (висушена петрушка в протертому вигляді теж підійде).
  4. Блюдо потрібно варити до готовності, в самому кінці вбити туди два сирих яйця і добре перемішати.

Бульйон з цвітної капусти

Готується блюдо досить просто:

  1. Подрібніть цибулю-порей.
  2. Ріпчасту цибулю і моркву потрібно нарізати і натерти на тертці відповідно.
  3. Кілька великих картоплин наріжте соломкою і поставте їх варитися.
  4. Додайте півкіло цвітної капусти і будь-які овочі або зелень за смаком.
  5. Трохи підсолити і доведіть до кипіння. Дозволені лише 2 маленькі дрібки солі на каструлю продукту.

Їсти його можна просто так, а можна додавати в нього сметану.

Борщ при панкреатиті

Борщ – це найулюбленіший супчик багатьох людей, і на щастя, при захворюванні від борщу відмовлятися не доведеться, тільки потрібно знати, як правильно його приготувати.

  1. 4 невеликі буряків потрібно відварити, очистити, натерти на тертці і згасити на сковорідці разом з нарізаною ріпчастою цибулею. При цьому масло додавати не потрібно, замініть його водою.
  2. Покладіть в сковорідку 2-3 ложки сметани і продовжуйте гасити, потім туди ж відправте капусту. Капуста повинна бути попередньо нашаткованої.
  3. Окремо на сковорідці підсмажте борошно до золотистого кольору без додавання масла.
  4. Додайте підсмажене борошно на сковорідку, добре перемішайте.
  5. Перед подачею на стіл борщ можна трохи підсолити. Зробити борщ красивим допоможуть гілочки кропу. Якщо є бажання, то їдять борщ з нежирною сметаною.

Бульйон з додаванням курки

Курячі бульйони дуже смачні і поживні, тому немає причини відмовляти собі в них навіть при захворюванні панкреатитом і сидінні на спеціальній дієті.

Овочеві супи при панкреатиті їсти корисно, але наїстися ними на довгий час не вийде, тому час від часу доведеться готувати страви з м’ясом.

Курячий бульйон при панкреатиті можна пити і в чистому вигляді, можна додавати в нього сухарі, можна готувати бульйон з локшиною, а можна на бульйоні готувати різні страви.

Курячий суп при панкреатиті готується досить просто, дієтою не заборонений, смак у нього приголомшливий:

  1. Відваріть 150г курячого філе (буває в продажу, як в готовому вигляді, так і на кісточці).
  2. Відварене м’ясо потрібно буде подрібнити в м’ясорубці або блендері.
  3. В окрему каструлю вилийте залишився курячий бульйон, додайте в нього картоплю, нарізану кубиками, терту моркву, петрушку та інші овочі або зелень за смаком (капуста, болгарський перець, помідори).
  4. Після того, як вийшла заготовка закипить, тонкою цівкою вливайте в каструлю молоко, при цьому потрібно постійно помішувати вміст.
  5. В останню чергу додайте куряче філе і ще раз дайте йому закипіти.
  6. При бажанні можна вбити пару сирих курячих яєць.

Овочевий суп пюре з додаванням сиру

Готується він у такий спосіб:

  1. Зваріть декілька картоплин, терту моркву і цілу цибулину.
  2. Подрібніть овочі блендером (прямо з бульйоном).
  3. Додайте в бульйон плавлений сир, попередньо нарізаний кубиками, і доведіть до кипіння.
  4. Подавайте зі сметаною і гілочками свіжого кропу.

Гороховий суп при панкреатиті

Варто врахувати той факт, що для нього не годиться консервований зелений горошок з банок, навіть якщо це має на увазі рецепт супу, так як при консервації додають занадто багато хімії, яка шкідлива для організму навіть здорової людини.

Тобто, горох потрібно або вирощувати самим, або купувати у висушеному вигляді і перед тим, як готувати, замочувати його.

Для приготування зваріть звичайний овочевий бульйон і в кінці додайте попередньо замочений і розварений горох.

Гарбузовий суп, до речі, готується точно так же, тільки в кінці замість гороху в нього додається дрібно нарізана гарбуз.

Інші дієтичні супи

Крім зазначених вище рецептів при панкреатиті, можна готувати і інші блюда, такі як окрошка, борщ, грибний суп, борщ, різного роду молочні супи, з додаванням рису, супи з гарбуза, гречаний суп, рисовий суп, рибний суп.

Головне – пам’ятати про правила приготування супів для хворих панкреатитом, які вказані вище.

висновок

Таким чином, при запаленні підшлункової залози супи можна їсти хоч кожен день, і у хворого є безмежний політ фантазії на тему того, як їх готувати. Головне – дотримуватися загальних правил і не додавати в їжу ніяких заборонених при даному захворюванні продуктів. Рецепти дієтичних супів при панкреатиті можуть бути самими різними, тому таке блюдо можна готувати хоч кожен день, і воно ніколи не набридне.