?? Соєвий соус при панкреатиті та інші дозволені види соусів

Додавання соусів в різні страви – це один із сптілів зміни смакових відтінків, надання їм вишуканості і пікантності. Але, при розвитку панкреатичної патології в підшлунковій залозі на вживання деяких різновидів цієї добавки накладаються найсуворіші заборони. У представленому огляді розберемося докладніше, які можна соуси при панкреатиті, а від вживання яких варто утриматися, а також чи можна соєвий соус при цьому захворюванні і на що слід звертати увагу при придбанні цього товару.

Які соуси можна використовувати при панкреатиті

При розвитку панкреатиту слід повністю виключити з раціону всі різновиди гострих і концентрованих соусів, а також томатний і ті, що виготовлені з додаванням прянощів. Це обумовлено тим, що в їх складі знаходяться інгредієнти, що роблять негативний вплив на стан хворої паренхиматозного органу, що може посприяти переходу з гострої стадії панкреатиту в хронічну форму розвитку. Тому від вживання подібної продукції варто утриматися. Але, тоді виникає питання: «Які ж соуси можна їсти при розвитку панкреатиту?».

Більш переважними при захворюваннях органів травлення вважаються підливи, розроблені на молочній основі. Але, їх рекомендується трохи розводити з водою для того, щоб мінімізувати навантаження на уражену паренхіматозний орган. Тільки в такому випадку підливи на молочній основі можна буде регулярно використовувати для внесення вишуканих смакових ноток в звичні прісні страви.

Варто відзначити, що найбільшу популярність придбав соєвий соус при панкреатиті, який дає можливість приготувати надзвичайно смачне блюдо, без додавання солі та інших приправ, так як входить до складу цього продукту соя, володіє всіма необхідними смаковими якостями, які і забезпечують всю пікантність і вишуканість смаку .

Саме цей різновид добавки підходить для приготування практично будь-якої страви, а саме:

  • він добре підходить до різних гарнірів;
  • поєднується з м’ясом і рибою;
  • підходить замість маринадів.

Єдине на що слід звертати увагу, це на якість продукту. При панкреатиті допускається використання тільки натуральної продукції, а не її хімічних варіацій. Тому при придбанні в магазині рекомендується ретельно вивчити склад продукції, в якому не повинно бути ніяких емульгаторів та інших добавок хімічного походження, а ринкова вартість натурального соусу не повинна бути менше 145 рублів.

Соєвий соус при гострому і хронічному панкреатиті

Якщо у пацієнта діагностовано гострий панкреатичний процес в паренхиматозной залозі, то використання в раціоні будь-яких соусів категорично забороняється. При недотриманні цієї заборони, пацієнт ризикує погіршити перебіг хвороби і власне самопочуття.

А також варто відзначити, що на початковій стадії ремісії панкреатичної патології, а також при рецидиві загострення, вживання підлив також знаходиться під забороною. І тільки в період встановлення стійкого і тривалого періоду ремісії хронічної патології, соуси дозволяється вводити в раціон пацієнта. Але, якщо пацієнт, після введення цього продукту починає відзначати поява таких симптомів:

  • нудоти;
  • блювоти;
  • діареї;
  • виникнення больового синдрому в області епігастрію.

Від його вживання краще утриматися.

Якщо організм пацієнта досить добре переніс нововведення в раціоні, то тоді ці добавки можна буде використовувати в якості підливи на регулярній основі.

Рецепти соусів при панкреатиті

Як вже зазначалося, при розвитку панкреатичної патології, пацієнтам дозволяється використовувати соуси на молочній основі. Для того щоб хоч якось урізноманітнити набридли дієтичний раціон, рекомендується приготувати класичний молочний бешамель, який в кулінарній справі становить основу для приготування інших різновидів унікальних підлив.

До складу бешамеля за класичним рецептом повинен входити мускатний горіх, який є найкориснішим інгредієнтом при розвитку холециститу, так як він надає стимулюючу дію на процеси жовчоутворення і жовчовиділення. Але, ось при розвитку саме панкреатичної патології, від цього інгредієнта краще відмовитися, тоді соус бешамель відповідатиме всім вимогам лікувального раціону при панкреатиті.

Для приготування цього соусу потрібно наступний список інгредієнтів:

  • склянка молока;
  • чайна ложечка масла на вершкової основі і стільки ж борошна;
  • половина чайної ложки цукрового піску;
  • дрібка солі.

Процес приготування:

  1. Вершкове масло розтопити в каструлі, або сковороді на повільному вогні і додати ложечку борошна, не вимикаючи вогню. Ретельно перемішати масло з борошном і обсмажити протягом двох хвилин. А для запобігання утворенню грудок, рекомендується борошно вводити через дрібне ситечко.
  2. Після цього додається стакан молока, і всі інгредієнти ретельно розмішуються дерев’яною лопаткою.
  3. Дати закипіти і проварити ще протягом 10 хвилин, після чого додати цукор і сіль.

Бешамель, приготований за такою рецептурою, має досить густою консистенцією, що нагадує густу сметану, і рекомендується подавати до страв з м’яса, навіть при панкреатическом захворюванні. Більш того, нерідко він використовується і як самостійне блюдо.

Важливо відзначити, що, незважаючи на той факт, що при панкреатическом захворюванні допускається до вживання і соєвий соус і бешамель, змішувати їх в одній страві і вживати відразу два за один прийом їжі вкрай не рекомендується.

Але також варто пам’ятати, що не варто надмірно захоплюватися використанням соусів при приготуванні їжі. Рекомендований обсяг вживання цих продуктів при панкреатичної хвороби – дві столові ложки в день.