Що можна їсти при печії: рекомендації по харчуванню та рецепти

Люди, які періодично відчувають печіння в грудині, рано чи пізно задають питання: що можна їсти при печії? Які продукти провокують дискомфорт? Дуже часто напад сигналізує про розвиток в організмі серйозних захворювань (гастрит, виразкову хворобу шлунка). Але, незалежно від природи виникнення, знизити неприємні відчуття в грудині і області живота можна за допомогою правильних гастрономічних звичок і здорового харчування.

Причини печії і основи дієти

В основі появи печії лежить ослаблення або зниження еластичності НСС. Він втрачає здатність щільно замикатися. Вміст шлунка, в поєднанні з соляною кислотою, закидається назад, в стравохід. Слизова стравоходу досить ніжна. Вона не здатна витримати агресивну дію кислоти. Тому на її стінках утворюються опіки, які в подальшому здатні привести до численних захворювань, одним з яких є рак стравоходу.

Дієтичний раціон побудований таким чином, щоб не допустити порушень, що призводять до закидання кислого компонента з шлунку в стравохід.

В основі харчування лежить виконання 2 важливих завдань:

  • Виняток факторів, що провокують порушення в функціонуванні сфінктера.
  • Забезпечення зниження кількості кислоти, що виробляється під час прийому їжі.

Спосіб життя

Усунення неприємного симптому, що бере початок в районі живота і доходить до горла, необхідно почати з придбання нормальних гастрономічних звичок.

Лікарі рекомендують ввести в своє життя такі правила, що стосуються правильного харчування:

  1. Вживати їжу необхідно в малих дозах, але часто. Це захистить від зайвої вироблення соляної кислоти в шлунку.
  2. Пережовують їжу повільно і ретельно. Допомогти в цьому здатний наступний секрет. Між укусами необхідно класти вилку на стіл.
  3. Не слід лягати спати, якщо в шлунку ще перетравлюється їжа. Закачувати трапезу необхідно за 3 години до відбою. В цьому випадку нічна печія не потурбує.
  4. Людям, що страждають неприємним явищем і дискомфортом в області живота, краще віддати перевагу високу подушку або підняти узголів’я ліжка.
  5. Якщо в області живота виникає болісний дискомфорт, то необхідно відмовитися від куріння. Нікотин, згубно впливає на сфінктер, послаблюючи його. В результаті кисле речовина зі шлунка вільно надходить в стравохід і провокує болісний дискомфорт в районі живота.
  6. При надмірній вазі необхідно взяти курс на схуднення. Зайві кілограми значно посилюють болісні симптоми в зоні живота.
  7. Рекомендується вживати багато рідини. Рясне пиття сприяє правильному травленню і нормалізує кислотність. Але не слід випивати багато води за 1 раз. В іншому випадку дискомфорт в районі живота посилиться.

Рекомендації по дієті

Щоб через певний час (1-1,5 години) не виникало неприємних відчуттів в області живота, необхідно створити всі умови для захисту слизових шлунка і стравоходу.

Раціон харчування повинен бути щадним.

Крім того необхідно повністю виключити зі свого харчування ту їжу, яка провокує дискомфорт в зоні живота. Перевага віддається продуктам, заспокійливим слизову травного тракту.

Щадні принципи дієти

Медики радять побудувати свій раціон харчування на таких правилах:

  1. Термічна захист. Вживати рекомендується їжу нейтральної температури. Гарячі або холодні страви здатні спровокувати загострення. Вони дратівливо впливають на слизову. Це призводить до того, що через деякий час з’являються болі в районі живота. Людину починає мучити печія, яка нерідко супроводжується відрижкою. Надмірно холодна їжа здатна довгий час затримуватися в травному тракті. Це призводить до бродіння. Оптимальною температурою вживаних страв є показники +15 С – +40 С.
  2. Механічна. Грубі продукти, що володіють волокнистої структурою повинні підлягати вилученню з раціону харчування. Така їжа вкрай важко переробляється травним трактом і часто викликає печію, тяжкість і біль в області живота. Навантаження лягає на багато систем. Важко доводиться підшлункової, печінки. Щоб захистити організм від дискомфорту, не слід включати в раціон харчування: перлову кашу, висівки, бобові, лісові гриби.
  3. Хімічна. Деякі продукти, які пацієнти люблять включати в свій раціон харчування, активізують вироблення соляної кислоти в організмі. Помічено, що до посилення неприємною симптоматики в районі живота призводять: кава, газованої води, спиртні напої, міцний чай, спеції, прянощі. Щоб не мучитися від закидання вмісту шлунка, з’єднаного з соляною кислотою, від них краще відмовитися.

Корисні продукти

Раціон харчування повинен грунтуватися на такій продукції:

  • З перших страв перевага віддається супів-пюре і нежирним бульйонів.
  • На друге можна підбирати макарони і відварні каші. Чи включаються в раціон страви з різноманітних овочів, приготованих у вигляді пудингів або пюре. Особливо корисна вівсяна каша і рисова.
  • З м’ясного асортименту для дієтичного харчування вибирають: яловичину пісну, біле куряче м’ясо, кролика, нежирну дичину.
  • Для дієтичного харчування використовують нежирну рибу. Вибір дієтологів – річкові види.
  • Корисні молокопродукти. Вони обов’язкова складова дієтичного харчування. Але допустимі до вживання тільки нежирні види сметани, молока, сиру та іншої продукції.
  • З овочів найбільшу користь забезпечать: капуста, морква, броколі, варену картоплю.
  • Позитивно впливають на травний тракт і попереджають виникнення печії солодкі яблука і банани. Саме їх часто рекомендують під час вагітності.
  • Не слід відмовлятися від солодощів в раціоні харчування. Чи не викличуть негативних реакцій в шлунку такі продукти: мармелад, кисіль, нежирна випічка, сухе печиво, желе. Дуже корисні запечені овочі.

исключаемая їжа

Людям, у яких після їжі, через певний час, виникає печія, а іноді і цілий ряд неприємних явищ (відрижка, здуття, біль) необхідно відмовитися від:

  1. Жирних м’ясних страв. Рекомендується утриматися від смажених страв з фаршу, обсмажених гомілок, крилець.
  2. Перших страв, в основі яких лежать наваристі бульйони з риби, грибів, м’яса. Щоб не спровокувати болі, печію в зоні живота виключіть з меню борщ, щі.
  3. Кислих овочів, фруктів, таких як цитрусові, журавлина, томат, сливи. Не можна вживати ананаси, смородину, вишню, ківі.
  4. Друге смажених страв. Чи не корисні в раціоні харчування макарони з соусами, їжа, що включає різні прянощі (свіжий часник, цибуля). Погіршать стан страви, що містять піджарку. Підлягають виключенню з раціону різні соління, страви з оцтом і гострим перцем.
  5. Деяких напоїв. Щоб захистити від печії і подбати про печінки рекомендується відмовитися від алкоголю. Не можна приймати каву, пити міцний чай.
  6. Солодощів, таких як шоколад, кремові торти, тістечка, печиво.

Особливості дієти, в залежності від симптоматики

Печія – це не єдиний дискомфорт, який мучить людини через деякий час після їжі.

Залежно від того, який симптоматикою супроводжується дане явище, варіюється і раціон харчування пацієнта.

При печії, супроводжуваної відрижкою

Дієтологи рекомендують суворо дотримуватися таких правил:

  • Щоб убезпечити себе від відрижки, печії їжу потрібно пережовувати вкрай ретельно.
  • Абсолютно неприпустимо переїдання.
  • Дуже часто до появи відрижки, печії призводять саме газовані напої. Тому вони повинні повністю виключатися з харчування.
  • В основі неприємного відчуття відрижки, печії іноді лежить підвищена кислотність. У цьому випадку значно заспокоїть слизову трав’яний чай з додаванням меду.

Дотримання таких нескладних рекомендацій захистить від появи відрижки.

Дієта при метеоризмі

Іноді через певний час після вживання їжі з’являється вкрай неприємний дискомфорт – метеоризм. Як необхідно харчуватися при здутті живота і палінні в грудині?

Хворий відчує себе значно краще, якщо в його раціон харчування будуть входити:

  • варені яйця;
  • пісне м’ясо;
  • каші (гречана, вівсяна);
  • пісна риба;
  • овочі в печеному, тушкованому або запеченому вигляді;
  • зелений чай.

Порада! Іноді ця продукція здатна спровокувати не тільки метеоризм, а й діарею. При проносі на допомогу прийде рисова каша.

При печії і здуття живота слід утриматися від огірків, винограду, бобових, дріжджового тіста, капусти. Такі продукти погіршують метеоризм і призводять до болю.

Дієта при гастриті

Таке захворювання вимагає відповідного медикаментозного лікування. Однак лікувальний раціон харчування відіграє одну з важливих ролей в терапії. Вона дозволяє захистити людину від болю, нормалізує кислотність, усуне печію.

Раціон харчування заснований на таких рекомендаціях:

  • Відмовитися необхідно від супів і бульйонів, зварених на основі м’яса, грибів, риби.
  • Виключають капусту, огірки.
  • Відмови підлягає жирна їжа, гостра і смажена.
  • Чи не повинні входити в меню кислі фрукти, овочі.

Дієта, що призначається грамотним фахівцем, дозволить через якийсь час позбавитися від клінічної симптоматики гастриту, усуне печію, позбавить від болю в районі живота. Крім того сприятливо позначиться на стані печінки.

Печія у вагітних

Прекрасне, хвилююча час очікування крихти часто пов’язано з неприємним відчуттям печіння в грудях. Печія під час вагітності – це нормальний фізіологічний процес. В його основі лежить збільшення матки, яка починає «підпирати» внутрішні органи, провокуючи біль в області живота, а також зміни гормонального фону, що провокують ослаблення сфінктера.

Основні рекомендації

Вагітним для усунення печіння слід дотримуватися правильного способу життя:

  • харчуватися близько 4-6 разів на добу;
  • дози повинні бути невеликими;
  • не рекомендується вагітним під час прийняття їжі пити багато рідини;
  • вечеря повинна закінчуватися за 3 години до сну;
  • після їжі вагітним не слід відразу лягати;
  • рідина вживають через 1 годину після їжі або за 20-30 хвилин до трапези.

У більшості випадків таких простих рекомендацій цілком достатньо щоб впоратися з печією під час вагітності. Але якщо дискомфорт в районі живота не усувається, то майбутнім матусям необхідно звернутися до лікаря.

особливості дієти

Жінкам під час вагітності лікарі рекомендують прислухатися до таких рекомендацій:

  1. Кислі продукти повинні бути виключені з раціону харчування. До відчуття печіння часто призводять помідори, квашена капуста або кислі яблука.
  2. Щоб не спровокувати печію, дискомфорт в районі живота, вагітним краще харчуватися кашами, такими як гречана, вівсяна, манна; тушкованими овочами; відварною нежирним м’ясом; супами-пюре.
  3. Кисломолочна продукція може посилити неприємні симптоми. Під час вагітності рекомендується утриматися від ряжанки, йогурту, кефіру.

Як усунути напад печії

Навіть дотримання правильного раціону харчування і всіх гастрономічних правил не завжди здатні захистити від печії під час вагітності.

Швидко зняти напад дозволяють:

  • терта морква;
  • мигдаль;
  • насіння гарбуза;
  • лісові горіхи;
  • насіння соняшнику;
  • соняшникова олія.

дієтичні страви

Існує думка, що при печії з харчування необхідно виключити смачну їжу. Це помилкове твердження. Дієтологи надають прекрасні рецепти, які порадують пацієнта високими смаковими якостями і захистять від неприємних симптомів.

Приготування омлету з сухариками і м’ясом

Щоб нормалізувати кислотність, захистити організм від печії і не викликати загострення недуг печінки, дієтологи рекомендують наступне блюдо:

  1. Курку (200 г) і 1 цибулину подрібнити. У такій фарш ввести дрібні сухарики (2/3 ст.).
  2. Яйця (5 шт.) Збити з дрібкою солі. Додати молоко (1/4 ст.) І борошно (2 ст. Л.).
  3. З’єднати фарш зі збитими яйцями.
  4. Змастити форму маслом і вилити в неї приготовлену суміш.
  5. Форму ставлять в сотейник. Омлет готується на пару протягом хвилин 15.

овочеве пюре

Уникнути дискомфорту в області живота допомагають найрізноманітніші страви. Відповідні рецепти для дієтичного харчування порекомендує дієтолог.

Одним з таких страв, здатних допомогти при печії, є овочеве пюре:

  1. Картопля (60 г) і кольорову капусту (60 г) відварити.
  2. Морква (60 г) залити невеликою кількістю води і протушкувати.
  3. Всі овочі ретельно подрібнити. У суміш ввести масло вершкове або рослинне (25 г).

Людина, яка знає, що можна їсти при печії, здатний завжди захистити себе від болісного неприємного дискомфорту. Звичайно, доведеться відмовитися від безлічі делікатесів. Але взявши своє здоров’я під контроль, і правильно спланувавши раціон харчування, можна значно поліпшити якість життя.