Профілактика раку підшлункової залози: принципи та методи

Первинна профілактика раку підшлункової залози – комплекс заходів, які попереджають розвиток захворювання за рахунок усунення факторів ризику і причин.

Вторинна профілактика передбачає попередження розвитку раку підшлункової залози шляхом виявлення передпухлинних захворювань (кіста, аденома, хронічний панкреатит), а також пухлини на ранніх стадіях розвитку.

Причини розвитку раку підшлункової залози

Рак починається з однієї клітини, яка в процесі мутації починає безконтрольно ділитися. Фактори ризику раку підшлункової залози, які можуть спровокувати мутацію:

  • соматичні захворювання (цукровий діабет, жовчнокам’яна хвороба, цироз печінки, захворювання шлунково-кишкового тракту);
  • згубний спосіб життя (тютюнопаління, зловживання алкоголем, незбалансоване харчування, низька фізична активність);
  • несприятливе навколишнє середовище (робота на промислових підприємствах, проживання в екологічно несприятливих регіонах);
  • спадковість;
  • вік старше 60 років.

Раніше виявлення онкології ПЖ

Початковий етап розвитку онкозахворювання найбільш доступний і ефективний в лікуванні, але госпіталізація пацієнтів при раку на першій стадії не досягає навіть 8%. Це пов’язано з тим, що ранні симптоми можна сплутати з банальним розладом шлунка або симптомами хронічного панкреатиту. Сучасний рівень знань і наявність інноваційних технологій дозволяє швидко діагностувати і запобігти розвитку термінальних стадій, а також усунути попередні їм передракові стани.

Способом запобігання розвитку злоякісних утворень є методи ранньої діагностики:

  • щорічний огляд та консультація лікаря-гастроентеролога;
  • біохімічний аналіз крові на ферменти і онкомаркери;
  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини;
  • Комп’ютерна томографія;
  • холангиография.

Важливо! Людям старше 50 років обов’язково для профілактики розвитку раку потрібно проходити щорічне обстеження у лікаря і УЗД діагностику органів черевної порожнини.

Ефективність скринінгових тестів

Скринінгові тести призначені для обстеження людей, які вважають себе здоровими. Проводиться оцінка їх здоров’я і прораховується ймовірність потенційного ризику розвитку онкологічних захворювань, передракових станів. Тим самим, в разі позитивного результату тесту, ми отримуємо можливість контролю над розвитком хвороби і ранньої діагностики. Види скринінгу:

  • вибірковий;
  • профілактичний;
  • генетичний;
  • безвиборочний;
  • вибірковий.

профілактика патології

Протоковая аденокарцинома – найпоширеніший вид раку підшлункової залози. Даному виду захворювання характерний агресивне зростання і інфільтрація в сусідні органи навіть на ранніх стадіях розвитку. За статистикою, ризик захворіти становить приблизно 1: 172 на кожну людину. Причому хвороба характерна для індустріально і соціально розвинутих країн. Проте, за даними досліджень, лише 46% людей дотримуються заходи профілактики розвитку ракових утворень.

У таблиці наведено види та методи впливу первинної профілактики:

Основні фактори, що визначають причини виникнення раку

Первинна профілактика. Засоби впливу.
Дія канцерогенних агентів Біохімічна. Хімічні препарати і з’єднання.

Онкогігіеніческая Протиракову просвіта населення, боротьба з тютюнопалінням, алкоголем і зайвою вагою.
схильність Імунологічна. Підтримка і зміцнення вродженого і набутого імунітету.
Медико-генетична Виявлення людей, генетично схильних до розвитку раку.
вік

Ендокринна. Корекція дисгормональних станів і гомеостазу.

Засоби впливу онкогігіеніческой профілактики застосовують частіше за інших, завдяки низькій ціні і масової доступності.

Спосіб життя

Наявність шкідливих звичок надає згубний вплив на состояанія здоров’я. 70% причин розвитку раку – справа рук самої людини. По можливості для власного здоров’я варто уникати:

  1. Тютюнопаління. Сигарети, які містять нікатін, – прямий канцероген. Пасивне куріння також є фактором ризику розвитку раку.
  2. Зловживання алкоголем. Етиловий спирт збільшує проникність стінок протоки підшлункової залози, що призводить до розвитку гострого і хронічного панкреатиту.
  3. Вживання жирної їжі. Жири провокують каменеутворення в жовчному міхурі.
  4. Стресу. Доведено пряму залежність між розвитком раку і наявністю у людини депресії, психологічної травми. Люди невротичного характеру, нещасні або соціально ізольовані, також схильні до ризику розвитку пухлини.
  5. Низької фізичної активності. За статистикою ВООЗ, повні люди хворіють на рак підшлункової залози в 2 рази частіше.

принципи харчування

Основним принципом харчування є прийом збалансованої і здорової їжі. У промислово розвиненому світі дедалі популярнішими стають фермерські магазини натуральних продуктів, так як більшість продуктів рослинного і тваринного походження вирощуються під дією пестицидів, гормонів, антибіотиків.

У таблиці наочно представлені переліки продуктів, що збільшують і знижують ризик розвитку раку:

повністю відмовитися Обмежити в вживанні дозволені продукти Мають здатність руйнувати ракові клітини
  • ереработанное м’ясо;
  • солодка газована вода;
  • алкоголь (особливо пиво);
  • листкове тісто.
  • кави, яке;
  • шоколад;
  • борошняні вироби;
  • банани;
  • яйця;
  • білий хліб;
  • консерви;
  • кислі фрукти.
  • цільнозерновий хліб;
  • сухе печиво;
  • супи (гарбуз, кабачок, картопля, морква);
  • крупи (гречка, рис, вівсянка);
  • зелень;
  • свіжі помідори, морква;
  • м’ясо птиці, кролика без жиру і шкіри;
  • фарш яловичини;
  • насіння льону;
  • нежирна риба.
  • горіхи кеш’ю (прантоціанідін);
  • риба камбала;
  • брокколі (сульфокислоти);
  • куряче м’ясо (селен);
  • полуниця (антиоксидант);
  • буряк (бетаїн).

Так як підшлункова залоза активно бере участь в процесі перетравлення їжі, важливо, скільки разів і як багато їй доводиться виробляти панкреатичні ферменти. Для того щоб її не перевантажувати, рекомендується харчуватися не більше п’яти разів на добу невеликими порціями. Спосіб приготування їжі повинен бути або на пару, або запікання в духовці.

Цікаво! Дослідження в Сінгапурі показали, якщо людина випиває 2 склянки солодкої газованої води кожен день, то ризик розвитку раку підшлункової залози зростає в 2 рази.

Роль м’ясопродуктів в появі раку підшлункової залози

Всесвітня організація охорони здоров’я ще в 2014 році визнала, що вживання переробленого м’яса у вигляді ковбас і сосисок збільшує ризик розвитку раку на 60%. В процесі консервування м’яса використовують нітрити та нітрати (Е 250). Консервант надає продукту приємний рожевий відтінок, апетитний запах і смак. Потрапляючи в організм, під дією ферментів підшлункового соку, нешкідливі консерванти перетворюються в нітрозаміни. Небезпека полягає в тому, то це високотоксичні з’єднання, які надають мутагенну дію.

Увага! Консервант Е 250 заборонений дітям молодше трьох років, так як ризик виникнення злоякісних утворень у активно зростаючого організму збільшується в кілька разів.

Як убезпечити себе від нітрозамінів?

Природа поведінки вільних радикалів нітрозаміни в організмі непередбачувана. Тому необхідно зменшити кількість вживання продуктів, до складу яких входять канцерогени:

  • смажене м’ясо і риба;
  • ковбаса, сосиски, шинка;
  • солона, копчена риба;
  • солоно-мариновані овочі;
  • деякі сорти сирів;
  • напівфабрикати.

Перед покупкою уважно вивчіть склад продукту. Якщо ви побачили консервант Е 250, то варто задуматися з приводу співвідношення ризику і користі.

Розробки протипухлинної імунотерапії

Це молодий напрямок в лікуванні раку вважається експериментальним методом, так як клінічно проведено недостатня кількість випробувань. Основний принцип полягає в тому, що після введення в організм індивідуальних антитіл і цитокінів відбувається руйнування ракових клітин і вироблення специфічного імунітету до клітин пухлини. Терапія дає шанси уникнути рецидивів в майбутньому. За неофіційною статистикою, вірогідність перемогти захворювання після застосування імунотерапії зростає на 60%.

Факт! Багато онкохворі, яким не допомагає традиційна медицина, починають використання народних рецептів. Але дослідження показали, що дії рослинних речовин індивідуальні для кожного організму, і не можна передбачити результат терапії.

Своєчасне лікування патологій ПЖ

Лікування онкохворих – це комплекс заходів, який складається з декількох етапів. По можливості проводиться хірургічне видалення пухлини, всієї ураженої тканини і найближчих лімфовузлів. За допомогою високотоксичних хіміопрепаратів зупиняють ріст і поділ пухлинних клітин. Променева терапія здатна знищити всі ракові клітини під впливом іонізуючого випромінювання. Крім цього, проводиться паліативна, симптоматична, імунологічна, психологічна терапія. Також активно проводять клінічні дослідження з приводу ефективності експериментальних методів лікування.