Продукти знижують цукор в крові при діабеті

Що нам відомо про продукти, що знижують цукор в крові? Для чого їх потрібно включати в свій раціон і чому їх перелік повинен для кого-то стати панацеєю або другий біблією? Щоб конкретно розібратися в цьому, потрібно зрозуміти процеси, які відбуваються в організмі.

Симптоми коливання рівня цукру в крові

Проблеми з коливанням рівня цукру в крові призводять безтурботних людей до цілого букету захворювань, до ускладнень із зором, шкірою, волоссям. Поява тривожних симптомів сигналізує про те, що зі здоров’ям щось не так. Приводом для здачі аналізів можуть послужити такі причини, як свербіж шкіри, рани, які не загоюються, перестомлюваності, слабкість в організмі, часте і рясне сечовипускання, постійна спрага, ненормальний апетит, сухість у роті. Існування глюкози в крові є фінальним підсумком розпаду вуглеводів, що з’явилися в організмі разом з їжею.

Якщо в ході проведених лабораторних досліджень наявність цукру складе 5,5 ммоль / л і більш високі показники, необхідно буде міняти не тільки своє харчування, але і в цілому спосіб життя.

Особливості харчової поведінки

Люди, які страждають від зайвої ваги, жінки, які чекають дитину, хворі на діабет завжди повинні строго дотримуватися принципів харчування. Вони корисні також при профілактиці гіперглікемії (високого рівня цукру):

  • Чи не переедать.Ні в якому разі не можна їсти більше, ніж потрібно. Це стосується не тільки товарів з граничним рівнем цукру, але і всіх інших. Надмірний обсяг з’їденого здатний розтягувати шлунок і провокувати вироблення гормону інкретіна, який послаблює контроль над вмістом цукру в крові. Дуже показовий в цьому випадку китайський спосіб прийому їжі. Він полягає в неквапливості і роздрібненості.
  • Відмовитися від шкідливої ??їжі і легких вуглеводів – жирного фаст-фуду, кондитерських виробів, солодких і газованих напоїв.
  • Є продукти з глікемічним індексом (ГІ) до 49 одиниць. Їх потрібно їсти в міру, і це не ліки. Постійне вживання такої їжі стабілізує рівень цукру і при необхідності запобігає цукровий стрибок. Корисно їсти соєвий сир тофу, морські продукти, але все повинно мати самий низький глікемічний індекс – до 5.
  • Включити в раціон 30 грамів клітковини. Цей компонент швидко звільняє ваш організм від токсичних речовин і пригальмовує процес всмоктування цукру і глюкози з кишечника. Надають моментальний гіпоглікемічний ефект (знижують цукру) бобові, злакові культури, горіхи. Фрукти з кислинкою і овочі зеленого кольору витаминизируют раціон, а їх харчові волокна балансують цукор в крові. Овочі потрібно їсти сирими.
  • Чи не є зовсім або максимально обмежити кількість спожитих вуглеводів, дотримуватися дієти з пониженим вмістом вуглеводів. Вона дуже результативна: вже через 3 дня повинен знизитися глюкозний показник крові. Страви краще приправляти НЕ сметаною і майонезом, а маслами рослинного походження. Масло з льону не містить вуглеводів і по праву є номером один за кількістю омега-три жирних кислот.

Через що підвищується рівень цукру в крові

Цукор в організмі з’являється в «компанії» з продуктами, що містять вуглеводи. В процесі певних хімічних реакцій виходить глюкоза, яку і виявляють в крові при здачі її на аналіз.

В результаті змішування зі спеціальними реактивами кров стає іншого відтінку. За її забарвленні стає можливим визначення концентрації глюкози. Це робиться за допомогою спеціального локатора, що випромінює кров.

Наявність глюкози в крові – не відхилення від норми, з якої неможливо жити. В її потребує організм людини, щоб виробити необхідну кількість енергії. Для перетворення використовується компонент, який розщеплює глюкозу на частини. Це гормон, він продукується в підшлунковій залозі і називається інсулін.

При збалансованому харчуванні без надмірностей вміст цукру в крові стабілізується. Якщо вживати багато вуглеводів, збільшується, відповідно, навантаження на підшлункову залозу, і вона вже не в змозі виробляти таку ж кількість корисного гормону. Залишки глюкози, замість перетворення в потрібну організму енергію, просто потрапляють в кров.

Які продукти доведеться полюбити, щоб знизити рівень цукру в крові

Раціон вважається правильним, якщо в нього входять продукти, що полегшують роботу підшлункової залози. Це продукти, які знижують цукор в крові.

Пропорційно гіпоглікемічного індексом, який встановлює ступінь підвищення цукру в крові від з’їденої їжі, всі продукти умовно діляться на 3 групи.

Чим нижче цифровий показник індексу, тим продукт безпечніше для людей з групи ризику, у яких цукор вище норми, і для хворих на діабет.

Продукти з індексом понад 70

Це найвищий рівень. Ці продукти підвищують рівень цукру в крові. Від цієї групи слід утриматися. Сюди входять всі види солодощів, здобної випічки, цукерки в будь-якому вигляді, шоколад молочний, навіть пшеничні хлібці, мед і все, що містить мед, десертні страви з кремом і без, макарони, блюда з меню кафе з фаст-фудом, солодкі фрукти, солодкі варені овочі, картопля, фініки, пиво, навіть безалкогольне, соки, круглий вид рису, пшоно, перлова і манна крупа.

Продукти із середнім гипогликемическим індексом (40-70 одиниць)

Цією категорією продуктів також не слід захоплюватися. Сюди входять: пшеничне борошно (а точніше – продукти з неї), ананаси, вівсяні пластівці швидкого приготування, фруктовий джем, плодово-ягідне варення, дріжджовий, житній і цільнозерновий хліб, мармелад, консервація з овочів і фруктів, вафлі на фруктозі, родзинки білий і чорний, батат, макарони з плавленим сиром, спагетті, лазіння, фруктова пастила, зефір, піца, смажені оладки, чорний чай і каву з цукром, фета, дліннозерновой вид рису, томатний кетчуп, пельмені, гірчиця, смажені млинці, крекер, суші з риби, маргарин, манго, ківі, яйця курячі та перепелині е, котлети з риби.

Продукти з низьким гіпоглікемічних індексом (49 і нижче)

Їх корисно їсти не тільки для зниження цукру в крові, а й для схуднення і корекції ваги. Список продуктів наведено в таблиці:

Білкові продукти тваринного походження, а це будь-які сорти м’яса і риби, яйця, містять низький рівень глюкози, їх також можна включати в щоденний раціон.

Коливання гіпоглікемічного індексу залежать від способу приготування і складу страв.

Варені ковбаси та сосиски, омлет і обсмажена яловича печінка відносяться до страв з продуктів із середніми показниками гіпоглікемічного індексу. У відвареного м’яса цей показник і зовсім дорівнює нулю. Але якщо запікати або обсмажувати м’ясо з будь-якими овочами, індекс всього страви підвищується. Якщо ж вживати м’ясо з салатом із сирих овочів, гіпоглікемічний індекс не зміниться. Суть в тому, що теплова обробка підвищує рівень індексу овочів, але при цій же обробці рівень знижується, якщо готувати в’язкі каші з круп.

Які продукти знижують цукор при діабеті

Особливо уважно необхідно підбирати склад страв і окремі продукти людям, у яких вже діагностовано цукровий діабет. Їх підшлункова залоза настільки слабка, що не в змозі самостійно виробляти інсулін. А без нього глюкоза не зможе трансформуватися в енергію і в своєму первісному стані відправитися «гуляти» по крові. Це викличе все ті неприємні симптоми і ознаки погіршення здоров’я, про які йшлося на початку.

Не такий страшний діабет, як його ускладнення при критичному дефіциті інсуліну. Вони наступають тоді, коли людина перестає отримувати інсулін з боку і не дотримується певний тип харчування. Продукти, що знижують цукор в крові при діабеті, повинні складати основу раціону хворого. Тільки в цьому випадку вони зможуть врятувати людину.

При цукровому діабеті корисно вживати в їжу продукти з низьким рівнем гіпоглікемічного індексу, тобто не вище 49 одиниць. Але перелік цих продуктів для хворих на діабет обмежений. Горілка і коньяк за змістом глюкози рівні нульового показника гіпоглікемічного індексу. Але спиртовмісні напої згубні, навіть смертельні для діабетиків.

Визначити, які продукти знижують цукор при діабеті, можуть не тільки фахівці, а й люди, які добре знаються на тонкощах хімічного складу харчових продуктів.

Розглянемо «провізію», найбільш корисну для хворих на діабет.

Овочі

Це найкраще, що було подаровано людині природою. Без овочів неможливо уявити повноцінний стіл. Овочі – це джерело вітамінів, джерело корисних мікроелементів. Вони додають блюдам багатство смаку. Без овочів не обходиться жодне меню.

Практично всі овочі входять в другу і третю категорію продуктів із середнім і низьким рівнем гіпоглікемічного індексу. Їх вживання благотворно позначається для організму людини, що страждає на діабет.

Неймовірна кількість вишуканих і смачних страв можна приготувати з кабачків, баклажанів, моркви, цибулі, перцю, часнику, огірків, томатів, редиски. Багато видів овочів, поширені в нашій смузі, є при цукровому діабеті. Обережність слід проявити з морквою. Вживати її можна тільки сирою. Будь-яка термічна обробка (варіння, тушкування, смаження) вмить підвищить рівень гіпоглікемічного індексу цього корисного овоча.


 

Які ще продукти знижують цукор при діабеті? Це будь-яка зелень і зелені листові овочі, всі види капусти, артишок. Картоплею і гарбузом краще не зловживати, хоча зовсім виключати їх зі звичного раціону не потрібно. Все корисно в міру. Пару картоплин в мундирі в поєднанні зі шматочком свіжого гарбуза навряд чи дуже підвищать рівень глюкози в крові.

Ягоди і фрукти

Це не просто продукти, які корисні для діабетиків. Це чудовий і корисний десерт, який поліпшить настрій і позитивно відіб’ється на життєво важливі показники. Але і тут є своя ложка дьогтю. Вживати фрукти і ягоди без розбору не можна, особливо солодкі сорти. Діабетикам слід утриматися від постійного прийому хурми, родзинок, винограду, абрикосів, кураги, цитрусових.

Можна: яблука, сливи, груші. Кавун не можна їсти зовсім, його ГІ дорівнює 70.

Злаки і бобові

Вони містять багато вітамінів, мікроелементів і багаті клітковиною. Вживають їх в приготованому вигляді. Ячна, кукурудзяна, вівсяна, пшоняна, гречана, перлова каші, сочевицю, сою і квасоля можна їсти кожен день.

Дієта при гіперглікемії

При перевищенні рівня глюкози в крові (медичний термін – гіперглікемія), слід дотримуватися особливої ??дієти. Перш за все слід виключити з раціону прості вуглеводи і максимально скоротити вживання складних вуглеводів.

Гіперглікемія – це хвороба, викликати яку може неправильне харчування. Симптоми порушень, пов’язаних з метаболізмом, усуваються за допомогою дієтичного харчування. Воно не дуже суворе.

Важливо дотримуватися основних правил:

  1. Багато пити.
  2. Приймати їжу часто і в невеликих кількостях. Чи не затягувати перерви між прийомами їжі.
  3. Чи не є смажене і гостре.
  4. Включити в щоденний раціон овочі, фрукти, ягоди.
  5. Збільшити вживання білкової їжі (м’ясо, яйця, молоко).
  6. Чи не нехтувати сухофруктами.

Швидко знизити цукор допоможуть фізичні навантаження і рясне пиття.

Гіпоглікемія і цукровий діабет – це не вирок. Якщо ви не ворог своєму здоров’ю, дотримуйтеся основ здорового способу життя, будьте на свіжому повітрі, випробовуйте позитивні емоції і найголовніше – вживайте продукти, що знижують цукор в крові.

Таблиця

продукти ГІ
Шампанське (сухе і напівсухе, брют) і хороші сухі вина 44-45
Журавлина, зелений горошок в банках консервований, грейпфрутовий сік, рис басматі, цільнозерновий хліб, кокоси, апельсиновий фреш, макарони з твердих сортів пшениці, гречка, морквяний сік, чорнослив, курага, баклажанна ікра, крабові палички, нежирні сорти яловичини 38-40
Дикий рис, яблука, нут, свіжий зелений горошок, вермішель, китайська локшина, кунжут, айва, сливи, натуральний йогурт знежирений, морозиво на фруктозі, варена ковбаса, соєвий соус 33-35
Квасоля, гранат, нектарини, персики, томатний сік, компот без цукру 34
Соєве молоко, сочевиця, абрикоси, грейпфрути, часник, зелена квасоля, буряк, томати, груші, нежирний сир, джем без цукру, чорниця, брусниця, лохина, молоко, гіркий шоколад, маракуйя, зелені банани, мандарини, курка 28-30
Вишня, червона смородина, малина, полуниця, гарбузове насіння, суниця, агрус, жирний кефір, соєве борошно, подрібнений жовтий горох, часник 24-25
Артишоки, морська капуста, соєві йогурти, баклажани, лимони 18-20
Мигдаль, капуста, брокколі, селера, капуста цвітна, кешью, білокачанна і брюссельська капуста в будь-якому вигляді, оливки і маслини, огірки, перець чилі, горіхи, імбир, спаржа, гриби, цибулю, кабачок, цибулю-порей, арахіс, оливки , сир тофу, шпинат, ревінь, соя, солоні і мариновані огірки, кефір, висівки, чорна смородина, редис, кріп 15
Зелений перець, авокадо 10
Насіння соняшнику, листовий салат 9
Зелень кропу, зелень петрушки, кориця, ванілін, орегано, твердий сир, креветки, раки 5