Паразити в рибі: різновиди, небезпека, профілактика інвазії

Глистяні інвазії – поширене явище серед як дорослого, так і дитячого населення. При цьому спосіб передачі більшості таких інвазій фекально-оральний, тобто для зараження глистами потрібно проковтнути досить велика кількість яєць паразитів. Яйця можуть перебувати як на поверхнях, так і в їжі. Нерідко зустрічаються паразити в рибі, що пов’язано з особливостями життєвого циклу деяких гельмінтів і паразитичних найпростіших.

Річкова риба

Паразити в оселедця і іншій рибі можуть бути різні. Зазвичай, річкові паразити в щуці не приживаються на морських породах і навпаки. Однак і для солоних, і для прісних водойм характерні свої глисти в рибі. Річкова риба з паразитами може страждати від таких інвазій:

  • Опісторхоз зустрічається дуже часто і, в основному, у коропових порід, яйця паразита можуть бути в м’ясі і у риб хижих порід після поїдання зараженої жертви. В організмі людей вражає, переважно, печінку;
  • Клонорхоз викликають паразити в рибі (фото нижче), того ж роду, що і в попередньому випадку. Але різниться вид. Збудник захворювання водиться в територіальних водах Китаю, а тому може з’явитися тільки у карася, виловленого на Далекому Сході;
  • Метагонімоз передається від риби наступних видів: лящ, сом, сазан, піскар, карась, товстолобик;
  • Лігулез – зараження стрічковими хробаками, ціп’яками. Зустрічається дуже часто, тому яка б не була виловлена ??порода, вона може бути заражена.

Те, як виглядають глисти у деяких порід риб, представлено на фото в матеріалі. Але не всі з них так добре помітні. Тому будь-яка риба (навіть оселедець, куплена в магазині) представляє потенційну небезпеку. При приготуванні вона повинна ретельно оброблятися від глистів. Що робити для того, щоб уникнути зараження, розказано нижче.

Морська риба

Глисти у риби (фото деяких з яких є в матеріалі), зустрічаються і у морських порід. При їх вживанні можна отримати наступні захворювання:

  • Анізакіоз викликають круглі черв’яки, які паразитують на рибі морських порід. Які б місця вилову не використовувалися, ймовірність зараження все одно дуже висока. Зокрема, заражене не менше 30% оселедця Балтійського моря, і від 60 до 100%, якщо язик йде про Північному морі;
  • Лігулез – назва хвороби, спричиненої стрічковими хробаками. Іноді вони можуть бути присутніми в морській рибі.

Якщо при обробленні в рибі виявлений черв’як, то питання про те, чи можна її є, виникати не повинен. Заражену рибу в їжу варто вживати тільки в самих крайніх випадках. Але абсолютно будь-яка риба може бути заражена, тому її потрібно ретельно обробляти, навіть якщо зовнішні ознаки інвазії відсутні.

Чи є незаражених риба?

З огляду на все вищесказане, багато людей задаються питанням, в яку рибу не буває глистів та інших паразитів і чи можливо таке взагалі? Зрозуміти візуально під час приготування і вживання в їжу, чи є паразити в тій чи іншій тушці, майже ніколи не буває можливим. Видимі оку великі черв’яки в морській рибі, а також річковий, зустрічаються дуже рідко. А їх яйця і личинки, що знаходяться в червоній рибі або будь-якої іншої, часто, такі дрібні, що розглянути їх неможливо.

Якщо враховувати життєвий цикл більшості відомих видів паразитів, то можна виділити породи промислових риб, в яких глисти бувають рідше, або не бувають зовсім. Це пов’язано з тим, що вони не є звичними або необхідними господарями у гельмінта або паразитичного мікроорганізму.

Однак, зовсім без паразитів річковий або морський риби не буває. Адже у порід, які не є господарями, присутні непрямі шляхи зараження. Так, глисти в щуці, наприклад, можуть з’являтися в результаті того, що нею був з’їдений заражений карась. Цей шлях зараження присутній у всій хижої риби, тому її їсти потенційно небезпечно.

Крім того, паразити в річковій рибі з’являються власне з води. Майже будь-яке водоймище заражений паразитами того чи іншого виду. Їх яйця і личинки постійно присутні у воді. Вони потрапляють в рибу з водою, тому є ймовірність отримати риб’ячі глисти, якщо вжити такий продукт погано обробленим.

Глисти у рибі

Але іноді, навіть якщо гельмінти в рибі були відсутні в процесі лову і заготовки, вони можуть потрапити на неї пізніше. Рибні глисти, як і людські, легко поширюються, так як їх яйця довгий час зберігають здатність до зараження, перебуваючи поза організмом господаря. Тому глисти в оселедця чи іншої особини можуть з’явитися вже в результаті зберігання в магазині, так як потраплять на неї з іншого продукту.

Якщо говорити про те, в яку рибу немає глистів спочатку, то можна назвати особин, вирощених в рибних господарствах. Там водойми проходять ретельну санітарну обробку і потрапляння паразитичних організмів, небезпечних для людини, в них виключено. Однак, якщо риба купується в магазині, є ймовірність, що на карася, кете або Судаку присутні глисти від того, що зберігалося поруч.

Вживання в їжу

Дізнатися візуально, в процесі приготування, чи є в стерляді або іншої особини паразит у вигляді яєць і личинок, практично неможливо, так як ці інвазійні агенти дуже малі й непомітні. Тому будь-який такий продукт становить потенційну небезпеку для людини. Однак в процесі приготування цей ризик можна знизити:

  • Тривале просаливание вбиває глисти в горбуші, в солоній оселедця і т. Д. Але тільки в разі, якщо засолювання пройшла відповідно до санітарних правил. В іншому випадку паразитичні організми в оселедця небезпечні для людей;
  • Термічна обробка при температурі 180 градусів протягом 30 хвилин вбиває глисти в коропа (фото нижче), в трісці, в карасях і інших породах. Ретельна варіння або смаження продукту допоможе захистити себе від нематод;
  • Тривале промороження теж вбиває паразити в горбуші та інших породах. Якщо язик йде про промислових холодильниках, то вбити глисти можна за кілька годин промораживания, якщо ж про побутові, то в рибі глисти загинуть через кілька діб.

У сушеної риби нематоди у вигляді личинок і яєць частково можуть виживати (якщо вона попередньо була зварена або проморожена). Паразити в в’яленої риби теж небезпечні для людини.

Важливо пам’ятати, що паразитичні організми в морському окуні та іншої риби можуть розвиватися в організмі не тільки у людини, але і у інших теплокровних. Тому, якщо кішка з’їла такий продукт сирим, то ймовірно у неї розвинеться інвазія, хоча ймовірність нижче, так як імунна відповідь у кішок сильніше, ніж у людей. Однак кіт з інвазією може заражати і людину.

небезпека

Переймаючись питанням про те, чи можна їсти заражений продукт, люди часто не враховують наслідків, які може це викликати. При ковтанні яєць або цист паразитів, вони проникають спочатку в кишечник, а звідти в кровотік. Разом з кров’ю вони поширюються по всіх органах і системах організму, заражаючи їх.

Найбільш безневинні паразити в рибі, небезпечні для людини, це цепни, аскариди і інші кишкові різновиди черв’яків. Вони присутні, переважно, в кишечнику відносно легко діагностуються і виліковуються. Проте, їх личинки, перебуваючи в міграційній стадії і поширюючись по різним органам, можуть завдати значної шкоди:

  1. При поширенні в легких, вони викликають пневмонії, бронхіти, плеврити;
  2. При ураженні печінки – запальні процеси, сепсис, навіть цироз;
  3. При ураженні серцево-судинної системи – аритмії, тахікардії, поява в серці фіброзної тканини;
  4. При ураженні мозку – менінгіальні симптоми;
  5. При ураженні нервової системи – тремор, пригнічений стан і т. Д.

Глисти на ікрі

Хоча найчастіше, кишкові паразити у людини не несуть такої небезпеки. Вони можуть викликати лише характерні кишкові симптоми – діарея, запор, кров і слиз в калі, дисбактеріоз. І деякі інші – блювоту, нудоту, втрату ваги, втрату апетиту, зміна смакових уподобань. Вони досить легко діагностуються і помітні в стільці (фото і схема паразита є в матеріалі).

Велику небезпеку становлять паразити морських риб (а також річкових, непомітні оку). Це двуустки і подібні до них. Опис життєвих циклів цих паразитів таке, що з нього зрозуміло, чому їх так складно діагностувати. Двуустки проходять лише мінімальну частину свого життєвого циклу в кишечнику, тому, чи є глисти в організмі, неможливо зрозуміти з аналізу стільця. Симптоми ж не характерні, так як уражається, переважно, печінку.

Такі паразити в окуні або іншої породи можуть викликати запальні процеси в печінці, сепсис і абсцеси. Крім того, вони провокують цироз, і за деякими даними, підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань.

Відео