Ознаки ботулізму: симптоми, перша допомога та лікування

Ботулізм – інфекція викликає інтоксикацію організму, яка спочатку пригнічує центрально-нервову систему, а потім вегетативні функції людського тіла. Перший випадки ознаки ботулізму були зафіксовані німцями в 1873 році, тоді померла половина пацієнтів.

Грибок захворювання «клострідіум Ботулініум» отруює не власним присутністю, а продуктами життєдіяльності, які виділяє. Однією тисячної літра отрути досить, щоб убити людину.

Ботулізм, симптоми якого протікають непомітно, отруєння рідкісне, за статистикою менше 1000 інцидентів на весь світ.

Мікроорганізм має дві форми: суперечки і вегетативна. Перша – зародок бактерії, стійкий до високих температур і механічних фактором, друга – сам грибок, що виробляє отруту, гине вже на 5-ій хвилині кип’ятіння або після 15-20 хвилин термальною обробки температурою 80 градусів.

Як з’являється захворювання? Існує кілька форм:

  • Харчова. Основне джерело ботулізму – їжа. Розвивається він на поверхні їжі тільки за умови повної відсутності кисню, в комфортному середовищі – температура в діапазоні 6-80 градусів. Всім цим вимогам відповідають консерви, технологія приготування яких була порушена і забруднені продукти;
  • Зараження рани. Виникає в 10 разів рідше, ніж харчова форма. Бактерії проникають в організм через порізи, отвори. Група ризику – наркомани;
  • Дитяча. Імунітет дітей віком до 6-ти місяців не сфорязикний, тому будь-яке забруднення, годування неперевіреними молоком і медом здатне спровокувати зараження спорами. Ботулізм, симптоми хвороби якого відрізняються зі специфіки вікової групи;
  • Повітряно-крапельна. Можливість виникнення 0,1% і тільки тоді коли в повітряний простір потраплять токсичні речовини, агенти інфекції.
  • Інші фактори. Не виключена транспортація інфекції через водне середовище, але фіксується рідко, тому що вона просто руйнується у воді. Діагноз: «Невизначений Ботулізм» ставиться тільки в тому випадку, якщо причину встановити не вдалося.

Які продукти викликають ботулізм

На першому місці – консерви, вони створюють анаеробні умови, блокуючи надходження повітря. В іншій їжі ботулотоксин зберігається 12 місяців, а в консервованої більше 5 років.

Які продукти викликають ботулізм крім консервованих? Піддаватися зараження може не тільки герметично запакована їжа, але і будь-які фрукти, овочі, м’ясо, гриби, риба. Інфекція живе в грунті, на рослинах, так вона потрапляє в шлунково-кишковий тракт тварин, на рослинну їжу. Перевірити на вміст отрути їжу складно – смак, колір, нерідко і зовнішній вигляд не змінюються.

Інкубаційний період

Ботулізм симптом, інкубаційний період визначає кількості токсичної речовини, його форма. Мінімальний період 1-5 годин, максимальний два тижні. Якщо ботулотоксин потрапив через повітря, перші симптоми ботулізму у людини проявляються через 2-3 години.

Ознаки з’являються в той момент, коли речовина встигло поширитися по організму. Спочатку воно потрапляє через дихальні шляхи, ротову порожнину в шлунково-кишковий тракт, потім через лімфатичні вузли розноситися по крові досягаючи нервових закінчень, нервової системи і мозку, припиняючи і порушуючи їх життєдіяльності.

Симптоми і ознаки ботулізму у дорослих і дітей

Перші ознаки ботулізму веде до руйнування центрально-нервової системи, пригнічуються нервові клітини, блокується передача нервових імпульсів в м’язові тканини, відбувається дисфункція очних м’язів.

Хворий відчуває скутість в русі, погіршення зору, параліч.

Симптоми ботулізму у дорослих кишкової форми

  • Багаторазова блювота;
  • нудота;
  • Втрата апетиту;
  • Сухість ротової порожнини;
  • Стає важко ковтати;
  • Мучить гостра біль в черевній порожнині;
  • Невелике підвищення температури тіла;
  • Розлад дефекації – рідкий стілець.

Коли токсин фокусується на зоровому апараті, спостерігається наступне

  • Розмитість картинки;
  • Постійно видніються плями, «мушки»;
  • Ближні предмети проглядаються гірше, ніж далекі – «помилкова» далекозорість;
  • Порушення зорового сприйняття.

Якщо речовина потрапила через органи дихання, то симптоматика складається з

  • Задишка або утруднене дихання;
  • Синюватий шкіри;
  • Прискорене серцебиття;

Часто симптоматика може комбінуватися

  • Проблеми з ковтанням їжі і рідин, відчуття «грудки» в горлі;
  • Картинка двоїться;
  • Повіки важчають через не працездатності очних м’язів;
  • Погляд неможливо сконцентрувати в одному місці.

Ознаки, що виникають з частотою менше 0,5%:

  • Складно розімкнути щелепи;
  • Перенапруження лицьового нерва, тіло, перекошене в одну зі сторін.

Ускладнення, які розвиваються при запущеної хвороби:

  • Непрямі бактеріальні інфекції – пневмонія, пієлонефрит, сепсис, гнійний трахеобронхіт, ателектаз;
  • Атрофаціі окремих частин м’язової тканини, нервових волокон, серцево-судинні захворювання, розлад роботи кишечника.

Ознаки ботулізму діляться за способом потрапляння отрути в організм:

  • З їжею. На 20-36 годині з’являються перші симптоми – висока температура, біль у животі, нудота і блювота. Через 48-60 годин помічається порушення зорового апарату, координації, втрата в просторі, непритомний стан, задишка, параліч усього тіла або окремих кінцівок. Якщо не буде надано медичну допомогу, людина помирає через зупинку серця, набряку гіпоталамуса або задихається;
  • Через відкриту травму. Симптоматика проявляється на 18-30 годині, схоже на кишкове отруєння, тільки без порушення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • Повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період індивідуальний 2-12 годин. З’являється головний біль, запаморочення, задишка, нудота, стає важко ковтати.

Ботулізм симптоми у дітей до 6-ти місяців:

  • Порушений процес дефекації;
  • Дитина плаче, вередує без видимих ??причин;
  • Відмовляється їсти;
  • Не може смоктати соску або пляшку;
  • Крутить голівкою.

При якій температурі гине ботулізм

Правильна термообробка і очищення продуктів – основи профілактики. Шкідливий вплив вегетативної форми бактерії розщеплюється при 70-80 градусів, необхідно підтримувати такі умови 30 хвилин або прокип’ятити 5-10 хвилин.

Розпад або вимкнення суперечка відбувається при температурі понад 120 градусів протягом 30-40 хвилин.

Профілактика і лікування ботулізму в домашніх уязикх

Головне джерело зараження – їжа. Профілактичні заходи спряязикні на відбір, правильне приготування їжі:

  • Перед консервацією мийте продукти, відчищати від частинок землі;
  • Стерилізують, сушіть судини для консервування;
  • Займайтеся консервуванням в чистому місці;
  • З перестиглих, м’яких, гниючих фруктів не можна робити навіть вино, настоянки;
  • Перед вживанням прогрівайте їжу при високих температурах;
  • Зберігайте м’ясо, рибу в морозильнику;
  • Закрутки з роздутою кришкою, каламутній рідиною викидайте;
  • Купуйте мариновані гриби, м’ясо, овочі, рибу тільки у перевірених продавців, де якість товару підтверджується сертифікатом;
  • Якщо людина, з яким ви харчувалися однаковими стравами, хворіє на ботулізм, обов’язково пройдіть обстеження в медичному закладі.

Ознаки ботулізму можливо лікуватиздійснюється тільки в стаціонарному режимі. Єдине, що можна зробити вдома – надати першу допомогу.

Що робити, якщо отруїлися, а лікарі будуть не скоро:

  • Промивання. Розчиніть 2-3 ст. л соди в 5 літрах води. Пийте по 1 літру і провокуйте блювоту, торкаючись ложкою язичка, кореня язика;
  • Клізму звичайною водою, трав’яний настоянкою або розчином марганцю;
  • Випийте півсклянки льняного або рослинного масла, воно абсорбує токсин;
  • Прийміть проносне, наприклад, «Сульфат Магнезії»

Відновити ослаблений організм після курсу лікування допоможуть відвари: подорожника, кропиви, ромашки, м’яти, ехінацея.

Терапія коригується виходячи з ускладнень (погіршення зору, паралізація), наявності вторинних хвороб (серцево-судинних, інфекційних)

Курс лікування перших ознак ботулізму без наслідків – 10 днів.

У перші дні госпіталізації основна мета – усунення шкоди ботулотоксину, виведення його з організму; реабілітація дихальної, серцевої функції; боротьба з ускладненнями – поліпшення зору, нормалізація роботи ЦНС.

Маючи уявлення про комплекс заходів першої необхідності, зможете уникнути важких наслідків, швидко відновитися.

Відео: ботулізм – поняття