Оладки на кефірі без соди і дріжджів: як правильно приготувати?

Оладки – традиційна їжа слов’янської кухні. І оладки, і млинці слов’яни готували на славу бога сонця Ярила, оскільки за формою і кольором вони нагадують саме сонечко.

Млинці, оладки, оладки – як же їх люблять і дорослі, і діти

Неспроста рецепти, що дійшли до нас з давніх часів, увібрали в себе всі найкращі інгредієнти, а самі оладки виходять фантастично смачними. Готувати можна оладки на кефірі без соди, на дріжджах, з додаванням газованої води – є маса рецептів смачних оладок, з якими ми зараз познайомимося.

Загальні рекомендації по приготуванню

Найсмачніше блюдо виходить на кислому молоці – кефірі або кислому молоці. Приготувати його можна дуже швидко, до приходу нежданих гостей, а також замісити тісто на кілька годин, щоб спекти особливо витримані оладки. У багатьох рецептах до складу додають соду, щоб вони були пишними, але також є і маса інших сптілів, коли оладки виходять не гірше содових і без додавання бікарбонату натрію.

У приготуванні страви велике значення має основний компонент – мука.

Вона повинна мати високу якість від виробника, а вдома господиня повинна додатково збагатити її киснем, для чого борошно просіюють через сито три рази. Це рекомендують для того, щоб оладки без соди добре піднімалися.

Другий, не менш важливий компонент, – кефір або кисле молоко. Зазвичай в більшості рецептів особливих вимог до цих інгредієнтів немає, вказується лише їх необхідну кількість. Однак, на практиці кулінари відзначають, що чим менший відсоток жирності у молочного продукту, тим пишніше і смачніше виходить блюдо.

Рецепти найсмачніших оладок

Щоб приготувати оладки без соди, можна скористатися наступним рецептом. Завдяки цьому способу блюдо завжди виходить смачним, а готувати його зовсім легко. Для приготування потрібен наступний набір продуктів:

  1. 250 мл кефіру або кислого молока.
  2. Склянка борошна.
  3. Щіпка ваніліну.
  4. 100 грамів родзинок.
  5. Одне яйце.
  6. 50 гр цукру.
  7. Соняшникова олія (додається на сковорідку на етапі смаження).

Існує безліч сптілів, як робити оладки без соди – тонкі і пишні, щільні і ніжні

Готувати страву необхідно таким чином – в посудину з високими краями потрібно вилити 250 мл кислого молока, вбити туди яйце і посипати дрібкою ваніліну. Всі інгредієнти добре розмішуються.

Ізюм перед приготуванням промивають і залишають у воді на тридцять хвилин. Потім родзинки трохи просушують, а якщо часу зовсім мало, то промакивать його паперовим рушником. У ємність з кефіром всипають борошно, розмішують до однорідної консистенції і потім туди ж засипають родзинки.

Суміш повинна вийти досить густою, щоб вона не розтікалася, а відразу формувалася на сковороді.

Змастивши сковороду маслом, формуємо там кілька оладок, орієнтуючись по діаметру сковороди. В середньому можна розмістити від 4 до 6 штук на одній сковороді. Вироби випікаємо на невеликому вогні, як тільки одна сторона підрум’яниться, їх можна перевертати на іншу і випікати так кілька хвилин. Важливо стежити за тим, щоб родзинки не підгорає. Подають блюдо на стіл ще теплим, найкраще його їсти зі сметаною.

Оладки без додавання яєць

Як не дивно, але оладки без яєць теж існують, і приготувати їх зовсім нескладно. Вони виручать навіть тоді, коли гості застали господиню зненацька, а вона не може їм запропонувати навіть яєчню. Не біда! Виручалочкою в даному випадку стануть саме оладки без додавання яєць.

Щоб порадувати гостей таким блюдом, необхідно мати:

  1. 250 мл кефіру або кислого молока.
  2. 1 ч. Л. цукру.
  3. Сіль на кінчику ножа.
  4. Трохи більше половини склянки борошна.
  5. Розпушувач для тіста.
  6. 2 ч. Л. соняшникової олії.

На приготування йде всього двадцять хвилин часу, тому готується страва з космічною швидкістю. На початковому етапі господині необхідно в великій посудині перемішати кисле молоко з усіма сипучими інгредієнтами. Всі компоненти повинні бути добре збиті, щоб не утворилося грудок. Для цього добре скористатися віночком або міксером, які допоможуть розбити грудочки. У тісто також додають 1 ч. Л. соняшникової олії і викладають його на добре розігріту сковороду. Необхідно відзначити, що суміш повинна бути досить густий, інакше вона може рватися, а сковорода – розігрітій, щоб випічка знімалася з першого разу.

Смажити оладки потрібно обов’язково на добре розігрітій сковороді на рослинному маслі і подавати до столу бажано теплими

Смажити рекомендують на маленькому вогні, на першій стороні прикривають кришкою, а на другій стороні немає, щоб утворилася рум’яна кірочка. Подавати до столу краще прямо з печі.

Оладки з манкою

Щоб порадувати оточуючих пишними оладками, можна обійтися навіть без дріжджів. Цей інгредієнт в даному випадку може замінити манка. Вона не тільки зробить їх пишними, але і дуже ніжними, м’якими. Для приготування такої страви знадобиться зовсім небагато продуктів:

  1. 2 ст. кефіру або кислого молока.
  2. 4 ст. л. манки.
  3. 3 ст. л. цукру.
  4. Дрібка солі.
  5. 2 яйця.
  6. Соняшникова олія – ??1 ч. Л. в тісто і для смаження за потребою.
  7. Борошно – близько 1,5-2 чашки.

Для приготування потрібна глибока ємність, куди вливають кисле молоко, додають туди манку, цукор, яйця, сіль. Всі компоненти добре розмішують, щоб не було грудок, і дають настоятися приблизно тридцять хвилин. Після того як манка в кефірі розбухне, можна додавати борошно. Зазвичай її йде до двох склянок, але якщо кефір нежирний або кисле молоко рідка, то тісто може взяти трохи більше.

Як тільки борошно буде додана і добре розмішати, в тісто додають чайну ложку рослинної олії, щоб воно не приставало до сковороди.

Смажити такі оладки на кефірі рекомендують на одній стороні з кришкою, а на другий – без неї. Подають блюдо до столу або зі сметаною, або з медом. Можна також подати до страви в піалі варення, а деякі любителі їдять його без всяких добавок.

Приготування оладок – зовсім трудомісткий, а навіть досить захоплюючий процес. Це чудове блюдо виручить і зайняту господиню, і стане прикрасою будь-якого свята. Приготувати смачні млинці можна з мінімумом продуктів, які є в кожному будинку, тому вони заслужили любов навіть найвибагливіших гурманів.