Кисіль при панкреатиті: 3 корисних рецепта при захворюванні ????

Запалення підшлункової залози – це таке захворювання, лікування якого багато в чому залежить від дотримання дієти. Відмовитися від багатьох звичних і улюблених продуктів доведеться не тільки при загостренні, а й під час ремісії хвороби. Кисіль при панкреатиті – це один з небагатьох продуктів, який дозволений на будь-якому етапі запального процесу.

Позитивні властивості киселю при захворюванні

Він являє собою желеподібний густий продукт. Залежно від густоти, його можна їсти або пити.

Його консистенція, склад позитивно впливають на морфологічні та функціональні зміни, що розвиваються при захворюваннях органів травного тракту.

Основні властивості напою, що сприяють ослабленню симптоматики панкреатиту:

  1. Кисіль, при попаданні в шлунок, обволікає слизову оболонку, сприяє стихання запалення органів травлення, в тому числі – печінки, підшлункової залози.
  2. Крім позитивного фізичного впливу, кисіль за хімічними властивостями володіє здатністю ощелачивать кисле середовище шлунка, зменшувати біль у животі.
  3. Напій не робить стимулюючого впливу на секрецію панкреатичного соку, не провокує процес самопереваріванія підшлункової залози, який відбувається при підвищеному утворенні ферментів. Такий процес викликає панкреонекроз – стан, який вимагає негайної хірургічної операції.
  4. У складі продукту є безліч корисних речовин: амінокислот, вітамінів групи B. Особливо корисним є вівсяний кисіль – корисний дієтичний напій, який стимулює моторику кишечника, сприяє виведенню з організму токсинів. Залежно від інгредієнтів, які можуть бути використані для приготування, різні види напою мають додаткові корисні властивості.

Кисіль в гостру стадію і стадію ремісії панкреатиту

Завдяки своїм фізичним властивостям і хімічним складом, його рекомендують вживати при будь-якій стадії захворювання:

  1. При гострій стадії панкреатиту хворий повинен голодувати, пити тільки чисту воду.
  2. На 2-3 добу від початку загострення дозволено прийняти кисіль. Він містить достатню кількість поживних речовин, щоб забезпечити потреби організму. При загостренні дозволений вівсяний або молочний напій без добавок.
  3. На етапі стихання загострення і при хронічному панкреатиті дозволяється будь-який різновид напою в тому випадку, якщо для його приготування використовувалися натуральні інгредієнти. Кисіль здатний знизити ймовірність розвитку загострення запалення.

Рекомендації по вживанню напою

При вживанні киселю під час панкреатиту, як будь-якого іншого продукту, слід дотримуватися певних правил, щоб не спровокувати погіршення стану:

  1. Починати його пити слід з невеликих обсягів – не більше половини склянки 1-2 рази на день. На етапі введення нового продукту потрібно спостерігати за своїм станом. Якщо після вживання киселю відчуваються болючі відчуття в животі, диспепсичні ознаки, то доведеться виключити його з раціону, а потім проконсультуватися з гастроентерологом, чи можна хворому пити кисіль і який напій краще вибрати.
  2. У разі нормальної переносимості приблизний обсяг напою може бути збільшений до 1 склянки. Вживати його рекомендується до 3 разів на день.
  3. Кисіль для лікування підшлункової залози повинен бути теплим, так як холодні або гарячі напої подразнюють слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту і провокують загострення запального процесу.
  4. Випити кисіль можна під час будь-якого прийому їжі. Зазвичай його рекомендують вжити на сніданок, полуденок, для перекусу: як самостійну страву або додавати до десертів – запіканок, суфле.
  5. Не допускається виготовлення напою з магазинних порошкових напівфабрикатів, так як в їх склад включені ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку та інші синтетичні хімічні речовини.

Які продукти можна використовувати для приготування вдома

Для того щоб приготувати кисіль, слід використовувати тільки натуральні продукти:

  • овес;
  • крохмаль;
  • свіжі фрукти і ягоди або соки і пюре з них;
  • сухофрукти;
  • молоко;
  • овочі (морква, гарбуз);
  • мед, якщо потрібно підсолодити напій.

Не можна в період загострення використовувати цитрусові фрукти, кислі ягоди, наприклад, журавлину.

Плодово-ягідні киселі

Таку різновид напою дозволяється приймати хворим панкреатитом тільки під час стійкої ремісії. Ягоди містять велику кількість рослинної клітковини, органічних кислот, які посилюють перистальтику кишечника і підвищують секреторну активність підшлункової залози, тому під час загострення хвороби напої з ягодами вживати не можна.

Рекомендується використовувати пюре, соки, розбавлені джеми або ж свіжі, а також заморожені ягоди. Плодово-ягідні киселі дуже смачні і корисні, вони насичують організм вітамінами, мікроелементами. Найбільш часто варять напій з вишнею, чорною смородиною, полуницею, чорницею, жимолость, обліпихою, брусницею. Слід попередньо переконатися у відсутності алергії на ягоди.

молочний кисіль

Такий напій можна пити при будь-якій формі захворювання. Він насичує організм білком тваринного походження, кальцієм, вітамінами.

А також він пом’якшує, заспокоює слизові оболонки органів травлення, сприяє поліпшенню моторної функції, м’яко стимулює перистальтику кишечника, усуває запори.

Молоко краще використовувати зі зниженим вмістом жиру, так як жирні продукти при панкреатиті протипоказані через тривале їх перетравлення і недостатності освіти липаз – ферментів, що розщеплюють жири. Для різноманітності смаку і аромату можна додати спеції при вариві молочного киселю (мускатний горіх, корицю, ваніль), але тільки в період ремісії захворювання.

фруктові киселі

Напої з фруктів багаті клітковиною, вітамінами C, E, A та іншими. Дозволяються вони через пару днів після початку загострення панкреатиту. Для приготування фруктового киселю використовуються яблука, груші, персики.

Кілька простих рецептів

Існує безліч рецептів киселю при панкреатиті, в залежності від складу напою і форми захворювання.

Вівсяний кисіль Ізотова

Це хоч і не найпростіший для приготування, але, за відгуками – найкорисніший з усіх при панкреатиті, гастриті або холециститі. Особливо лікарі його рекомендують пити під час гострої фази хвороби.

Цей цілющий продукт готувати потрібно за кілька етапів:

  1. На першому етапі готується закваска: 3 склянки вівсяних пластівців заливають половиною склянки кефіру і 3 літрами води, все перемішують і залишають цю суміш в темному місці на 2 дня.
  2. Потім рідину зливають, а до пластівців знову доливають воду, об’ємом 2 літри, ретельно все змішують і проціджують, відокремлюючи пластівці. Рідина відстоюють ще 12 годин. В результаті відділяється осад – це вівсяний концентрат, який використовується для приготування киселю. Зберігатися він повинен в холодильнику не довше 3 тижнів.
  3. Для приготування напою в подальшому потрібно 50г цього концентрату розвести з 1 літром води і варити на повільному вогні до загусання. Потім, якщо стадія захворювання не гостра, можна додати в кисіль ягідний або фруктовий джем, а також мед за смаком.

Детальніше процес приготування можна побачити в даному відео.

яблучний кисіль

Такий напій рекомендується вживати через 4-5 днів від початку загострення. Готується він простим рецептом:

  1. Потрібно закип’ятити 2 літри води і опустити туди половину кілограма нарізаних яблук, потім проварити 10 хвилин.
  2. Яблука дістати з отриманого відвару і перетерти через сито або подрібнити блендером, потім – опустити назад в рідину і знову поставити її на повільний вогонь. Можна додати трохи цукру.
  3. Розмішати 5 столових ложок крохмалю в склянці води і влити тонкою цівкою цей розчин до яблучного відвару, помішуючи його ложкою.
  4. Варитися кисіль повинен приблизно 3-4 хвилини, потім його треба остудити і пити теплим.

Вишневий кисіль

Для його приготування потрібно теж 2 літри води, 500 г вишні, очищеної від кісточок, 5 ложок крохмалю.

Спочатку треба зварити ягоди в воді, подрібнити їх до пюреобразного стану. Потім додати крохмаль, розчинений у воді, в каструлю і доварити кисіль протягом 5 хвилин.

За таким же рецептом можна приготувати журавлинний, полуничний, смородиновий, чорничний та інші ягідні напої.