Куркума – корисні і шкідливі властивості, як приймати

Наукою неодноразово підтверджено – спеції не тільки служать засобом, що допомагає приготувати неповторні страви, а й в більшості своїй мають надзвичайно цікавим складом, що дозволяє використовувати пряні трави в лікувальних цілях. Одним з таких природних підсилювачів аромату і смаку є куркума або турмерік.

При цьому компоненти, присутні в куркумі, надають незмірну підтримку для нашого організму. Користь і шкода куркуми викликають чималий інтерес вчених. Вважаємо, що вам буде цікаво дізнатися – що ж їм стало відомо про цю рослину?

Трохи детальніше про появу куркуми

Початок своєї історії ця спеція веде ще з часів до нашої ери. З перших згадок про неї відомо, що порошок служив барвником і використовувався при проведенні релігійних ритуалів поклоніння. А вже в першому столітті нашої ери порошок куркуми потрапив до Греції.

Куркума є трав’янистою рослиною з сімейства імбирні, що досягає часом у висоту кілька метрів і прийшли до нас з Південно-Східної Індії.

Європейцям ця спеція була відкрита в період Середньовіччя, правда тоді куркуму називали індійським шафраном. Термін «куркума» з’явився лише в ХVIII столітті.

Зараз ця пряність росте і в Китаї, Камбоджі, Перу, На Філіппінах. Найбільшими її споживачами зараз є жителі Англії, Середньої Азії і США – там дану спецію додають мало не в кожне блюдо.

Спецію яскравого жовтого кольору з ароматним запахом і пряним смаком отримують з кореня – його гарненько висушують, очищають і перетирають в порошок. Куркуму використовують не тільки як приправа і компонента соусів і заправок, але і в якості харчового барвника (натурального і вельми корисного!). Пряні властивості куркумі надають ефірні масла, а фарбувальні здібності – куркумін (жовтий барвник, часто зустрічається в продуктах харчової промисловості під маркуванням Е100, який подовжує термін придатності і надає привабливість сирів, гірчиці, майонезу, вершкового масла і маргарину, йогуртам і т. П.) .

Про користь куркуми частково згадується навіть в аюрведичній медицині.

У кулінарії куркумовий порошок найчастіше використовують при приготуванні десертів, маринадів, супів, солодких напоїв, соусів, страв з овочів, м’яса, риби, каш, омлетів, кондитерських виробів і випічки.

Фарбувальні властивості цієї спеції використовуються при фарбуванні тканин.

Ці прянощі також служить головним інгредієнтом для загальновідомою суміші «карі».

Сортів куркуми налічується понад сорок, але для використання в кулінарії найбільше придатні такі різновиди рослини:

  • куркума домашня (турмерік) – популярна пряність;
  • ароматна куркума – теж використовується як спеція;
  • кругла куркума – з неї переважно готують куркумовий крохмаль;
  • цедоарія – ця спеція відрізняється пекучим гірким присмаком і найчастіше використовується при виробництві лікерів.

Чим цінна куркума? Звичайно, своїм складом!

У куркумі присутні такі корисні речовини, як вітаміни С, В1, В2, В3, В4, В5, Е, К, магній, фосфор, кальцій, залізо, мідь, йод, калій, дисахариди, ефірні масла, фелландрен, борнеол, терпени, фарбувальні пігменти, насичені жирні кислоти.

Калорійність 100 г куркуми – 354 ккал.

Енергетична цінність 100 г порошку куркуми:

  • 7,8 г білків
  • 9,9 г жирів
  • 65 г вуглеводів

Вплив куркуми на організм і її користь

Що входить до складу спеції фарбувальний пігмент куркумін – давній предмет медичний досліджень. За деякими даними виявилося, що ця речовина здатна вбивати клітини злоякісних утворень, не завдаючи при цьому шкоди здоровим клітинам. Виходить, що завдяки куркумін і препаратів на його основі можна стримувати прогресування і запобігати появі утворень недоброякісного характеру.

Науково підтверджено – куркумовий порошок уповільнює процес формування кровоносних судин в пухлинах, попереджає розвиток метастазів при всіх формах раку і особливо ефективний при раку простати. В стадії досліджень – вивчення ефекту від прийому куркуми при раку підшлункової та множинної мієломі.

Крім такої важливої ??функції, як онкопротекторним, спеція надає людському організму величезну користь з багатьох напрямків:

  • при регулярному вживанні куркума захищає від старечого недоумства (хвороби Альцгеймера), оскільки має здатність покращувати кровообіг і руйнувати елементи, які блокують роботу головного мозку;
  • стримує прогресування розсіяного склерозу;
  • завдяки здатності нормалізувати обмін речовин і жировий обмін і виводити шкідливий холестерин куркума є профілактичним заходом діабету і ожиріння, а вживання куркумового порошку з таблеткою муміє допомагає при лікуванні цукрового діабету;
  • лікувально діє і на шлунково-кишкового тракту, допомагаючи усувати його захворювання і поліпшити травлення не гірше будь-якого антибіотика, маючи при цьому незаперечні переваги – відсутність побічних ефектів і руйнівної дії на печінку;
  • при зовнішньому і внутрішньому використанні куркума чудово освіжає шкіру, повертаючи їй пружність, бореться з шкірними проблемами і захворюваннями (порізами, ранами, опіками, псоріаз, подразненнями, екземами, фурункулами);
  • в період лікування ревматоїдного артриту і артриту показано вживати по? чайної ложки спеції – це має прискорити процес одужання;
  • розведена в теплому молоці куркума допомагає при лікуванні горла і кашлю, а для лікування фарингіту рекомендують вживати тричі на день суміш із столової ложки меду і половини чайної ложки порошку (бажано попередньо затримати її в роті на кілька хвилин);
  • вживати пряність радять і в післяопераційний період і реабілітаційний період після перенесених важких захворювань – при занепаді сил і ослабленні організму вона допомагає швидкому відновленню, а також надасть на кров очищаючу дію;
  • при хіміотерапії та курсі лікування антибіотиками пряність сприяє кращій засвоюваності препаратів і підвищення результативності лікування;
  • служить профілактикою лейкемії у дітей;
  • широко використовується китайською медициною як засіб проти депресій і нервових розладів;
  • виконує детоксикаційну функцію по відношенню до печінки і допомагає при її лікуванні.

При цьому ризик виникнення побічних ефектів від лікування куркумою зведений до мінімуму.

Коли ще корисна куркума:

  • мігрень
  • атеросклероз
  • здуття живота і метеоризм
  • діарея, особливо хронічна
  • язвений коліт
  • жовчнокам’яна хвороба
  • анемія, недокрів’я

Властивості куркуми як лікувальний засіб

  • антидепресант;
  • жовчогінний;
  • антиоксидантну;
  • антисептичну;
  • антиканцерогенну;
  • протизапальну;
  • детоксикаційну;
  • антибактеріальну.

Як лікуються куркумою в народі

При запаленні ясен і їх кровоточивості, а також при підвищеному газоутворення і діареї: напій з половини склянки води і? ч. л. куркумового порошку, який приймається перед їжею.

Від опіків: суміш з соком алое (маса повинна вийти досить густою).

Від захворювань очей, що носять запальний характер: одну чайну ложку куркумового порошку прокип’ятити в 250 мл води до тих пір, поки рідина не зменшиться в два рази. Охолодженої і процеженной сумішшю потрібно закопувати очі чотири рази в день.

Від застуди, нежиті, гаймориту: допомагає щоденне закопування в носоглотку декількох крапель соляного куркумового відвару (чайна ложка солі, половина чайної ложки куркуми і 400 мл теплої води). Від болю при ковтанні позбавлять полоскання таким розчином горла (можна зменшити кількість води до 200-250 мл).

Від анемії: вживати натщесерце по чверті або половині чайної ложки спеції куркума з медом.

Від алергічної астми: випивати натщесерце по половині склянки молока з розведеною в ньому половиною чайної ложки куркумового порошку.

Купуємо куркуму і забезпечуємо її збереження

Продавці прянощів пропонують придбати не тільки мелену спецію, а й сам куркумовий корінь. У першому випадку головне при покупці приділити увагу герметичності упаковки і терміну придатності. Купуючи цілий корінь куркуми важливо оглянути його зовні – на поверхні не повинні бути присутніми пошкодження, гнильні плями, цвіль. Лише щільний і приємно пахне прянощами корінь придатний до вживання.

Якщо на смак відчувається гіркота – скоріше за все, куркума вам попалася несвіжа.

Слід пам’ятати, що перемелений в порошок куркумовий корінь прекрасно зберігається 2-3 роки. Головною умовою є приміщення прянощі в герметичну баночку (краще – зі скла), щоб куркума НЕ відволожилася і не переповнилася сторонніми запахами, устратів свій пряний аромат.

Куркума і її протипоказання

Маючи найпотужніші і найцінніші лікувальні якості завдяки своєму дивовижному складу, куркума при певних обставинах може бути протипоказана або ж обмежена в кількостях і частоті вживання.

Так, при прийомі деяких сильнодіючих медикаментів вживати куркумовую спецію необхідно після попередньої консультації з лікарем (в іншому випадку спільне бачення хвороби і просування в лікуванні можуть сильно спотворитися). Дозвіл лікаря бажано отримувати і при наявності хронічних захворювань (втім, при існуванні таких будь-яка пряність з вираженими лікувальними властивостями потребує попереднього схвалення медиків).

При каменях в жовчному міхурі (як і при будь-яких захворюваннях цього органу) вживання куркуми бажано уникати, особливо в ситуації закупорених жовчовивідних шляхів.

Куркумін є не лише потужним протиракову речовиною, але і сильним алергеном, отже, при індивідуальній непереносимості на вживання куркуми накладається сувора заборона.

Щоб не зробити дитину аллергиком і уникнути діатезу в майбутньому, вагітним також необхідно утримуватися від куркуми. Ще одна причина для цього – здатність куркуми збільшувати матковий тонус.

Виключати куркумовий порошок зі свого раціону потрібно і при гепатиті.

З обережністю використовувати спецію в харчових цілях слід хворим панкреатитом і гастритом, особливо з високою кислотністю шлункового соку (куркума володіє негативним для даної ситуації властивістю – підвищувати кислотність в шлунку).

Навіть абсолютно здоровому організму куркуму необхідно вживати дозовано. Лікарі запевняють, що для надання дієвого профілактичного ефекту достатньо буде додавати в їжу по 5 г спеції щодня.

Відео про цієї спеції