Чи можна журавлину при грудному вигодовуванні?

Складаючи своє меню в період грудного вигодовування, молода мама повинна відповідально підходити до вибору продуктів і страв. Багато жінок до настання «цікавого» положення любили ласувати ягодами, щоб організм насичувати вітамінами і не набирати зайву вагу. Серед таких корисних ласощів – і журавлина. При лактації ця ягода викликає сумніви. Адже вона червоного кольору, а це завжди ризик розвитку алергічної реакції. Що ж робити? Невже про журавлині при лактації потрібно забути?

Про користь продукту

Ні, ягоду і при грудному вигодовуванні дозволяється вживати, але дуже обережно. Як же можна відмовитися від такого корисного і багатого джерела вітамінів, мінералів, кислот?

Ягода перемагає багато інфекційних захворювань. Вона стане надійним помічником матері, яка доглядає за незміцнілим немовлям. Щоб захистити його від інфекцій і вірусів, треба зробити все можливе. Але самій жінці в першу чергу треба захищати себе. Адже приймати ліки їй не можна.

Отже, журавлина як доступна і цінна ягода володіє такими корисними якостями:

  1. Захищає від вірусів. В її складі міститься багато аскорбінової кислоти і солей калію. Саме тому журавлина служить відмінним засобом профілактики простудних захворювань. Дослідженнями доведено, що журавлинний морс нейтралізує бактерії, які викликають хвороби дихальних шляхів, отити, ангіни.
  2. Допомагає лікувати цистит. З інфекціями сечовивідних шляхів ягода справляється завдяки наявності потужних антиоксидантів. Вони надійно нейтралізують збудників недуги. Кислота, що міститься в журавлині, робить сечу кислої. Саме з цієї причини бактерії не можуть прикріплятися до стінок сечового міхура. Журавлинний морс служить протизапальну напоєм і в цьому випадку.
  3. Захищає від виразки дванадцятипалої кишки і шлунку. Вживання журавлини знищує бактерії, які викликають виразку. Компоненти ягоди пошкоджують захисну оболонку мікроорганізмів.
  4. Служить засобом профілактики серцево-судинних захворювань. Ягода насичена поліфенолами. Вони зміцнюють серцевий м’яз, збільшують кількість хорошого холестерину і зменшують дозу поганого.
  5. Очищають ротову порожнину. Журавлинний морс допомагає запобігати карієс і хвороби ясен.
  6. Позбавляє від зайвого жиру. Після появи на світ малюка більшість жінок набирає зайві кілограми. Проблема ожиріння стає актуальною. А органічні кислоти в складі журавлини допомагають емульгувати жирові відкладення. Тобто за допомогою ягоди відбувається втрата зайвої ваги.
  7. Насичує кальцієм. Він потрібен мамі, що годує і її дитині. Тому ягода дозволяє заповнити запаси організму важливим мікроелементом.

Отже, корисних якостей у ягоди дуже багато. Разом з тим не варто забувати, що вона може нашкодити при виразці шлунка і 12-палої кишки, гастриті, печії.

Як вживати журавлину при лактації

Фахівці з грудного вигодовування рекомендують жінкам вживати не ягоди, а готувати журавлинний морс. Адже рідина сприяє лактації, а корисні речовини в напої залишаються, якщо його не варити. Отже, годуючим жінкам рекомендується дотримуватися такі правила, що стосуються журавлини:

  1. Готуйте морс без кип’ятіння. Напій буде набагато корисніше, якщо для його приготування використовувати кип’ячену воду.
  2. Чи не кладіть в нього багато цукру. Краще додавати якісний мед. Це зробить напій більш цінним. Але на самому початку введення морсу в раціон його потрібно пити без меду.
  3. Не зберігайте його в холодильнику довше двох днів.
  4. При грудному вигодовуванні важливо вводити в раціон журавлинний морс поступово. У перший день буде достатньо 50 грамів. Випийте морс відразу після годування. Слідкуйте за реакцією дитини на протязі доби. У виняткових випадках можуть з’явитись на шкірі діток алергії. Тоді тимчасово припиніть вживання морсу. Якщо ж все благополучно – поступово збільшуйте його порцію.
  5. Не вводьте в раціон разом з цим напоєм одночасно інші продукти, щоб мати можливість простежувати реакцію малюка.
  6. До виконання крихітці трьох місяців мамі не рекомендується їсти свіжу журавлину.

Ягідний морс готується таким чином. Треба взяти 200 грамів ягоди, помити. Перекласти в дерев’яну посудину і пом’яти дерев’яною ложкою. Далі додається один стакан холодної кип’яченої води. Напій проціджують. Його потрібно розвести 2 склянками води і додати мед за смаком.