Чи можна їсти малину при грудному вигодовуванні?

В період лактації матусі відповідально підходять до питань складання свого меню. Знаючи, що травна система крихти ще дуже слабка і недосконала, жінки бояться з’їсти щось не те. Але ж і смачненького часто хочеться! Але навіть корисні всім фрукти і ягоди можуть нашкодити мамі, що годує. Як же бути з вживанням малини в сезон? У чому користь і шкода цінної ягоди при лактації? Розберемося в питанні.

Малина: склад і користь

Корисні властивості ягоди обумовлені її насиченим мінерально-вітамінним складом. Аскорбінова кислота міститься в малині у великій кількості, що дозволяє зміцнювати захисні сили організму, в тому числі і жінок, що годують. Адже речовина є хорошим засобом профілактики застуди. Багата малина вітамінами групи В, РР, Е. Є в ній і ряд корисних кислот: лимонна, саліцилова, яблучна. Ягода має низьку калорійність. У ста грамах міститься тільки 40 кілокалорій, що дозволяє підтримувати фігуру в нормі і формі.

Малина має ряд цілющих властивостей. Вона допомагає виводити токсини з організму, має кровоспинні і сечогінні властивості, покращує стан шкіри і колір обличчя. Зрозуміло, корисніше будуть ягоди в свіжому вигляді, тому що їх термічна обробка істотно зменшує цілющі властивості і руйнує вітаміни.

Кому варто утриматися від вживання малини?

Корисна і цінна ягода може нанести і шкода. Її вживання протипоказано тим людям, хто має схильність до алергії, які страждають на захворювання системи травлення, хворобами нирок і подагрою.

Ягоди червоного кольору завжди вважалися провокаторами алергії. Але сьогодні існує малина жовтого кольору. Її вживання для алергіків безпечніше.

Лактація і малина

Фахівці з грудного вигодовування рекомендують лактирующим жінкам першими вводити в раціон зелені фрукти і ягоди, потім жовті, а в останню чергу – помаранчеві і червоні. Тобто краще починати вживати малину, коли дитині виповнюється 6 місяців. До цього часу ягода може викликати розлад травлення у малюка. Особливо, якщо мама, яка годує вжила не зовсім свіжі ягоди, а трохи заграв. Вживати малину треба відразу після збору або класти в холодильник – там вона може зберігатися лише кілька годин. Обов’язково треба промивати продукт перед вживанням.

Фахівці з грудного вигодовування настійно рекомендують дотримуватися принципу поступовості при введенні нових продуктів в раціон. Що стосується малини, то перший раз при лактації її можна з’їсти не більше 50 грамів у вигляді десерту після основного блюда. Краще, якщо мама погодує малюка, а потім поїсть сама. Протягом доби після цього необхідно стежити за тим, як відреагує малюк, чи не погіршиться його загальний стан, чи не з’явиться алергія. Якщо все в порядку, то кількість ягід на наступний раз можна збільшити. Не варто з’їдати за один раз більше 150 грамів цієї ягоди.

Корисно вживати ягоду в складі запіканок, желе, фруктових салатів.

Малинове варення при грудному вигодовуванні

Саме його рекомендують вживати дорослим і дітям при перших ознаках ГРВІ або грипу. Така рекомендація ґрунтується на тому, що в складі ягоди є саліцилова кислота. А вона, по суті, є природним аспірином, що і дозволяє знімати жар.

Якщо ж говорити про вживання такого варення лактирующей мамою при застуді, то воно може спровокувати алергічну реакцію у крихти. Тому і його до 6 місяців життя дитини краще не вживати. А якщо вже алергією ні мама, ні малюк не страждають, то можна з’їсти чайну ложечку варення і простежити за реакцією дитини. Звичайно ж, краще такі ласощі готувати своїми руками, а не купувати в супермаркеті. Варити його треба з лісових або власноруч вирощених ягід. Не варто купувати варення на стихійних ринках, біля метро.

І шкіру омолодить

Варто зазначити, що ця ягода володіє відмінними зволожуючими властивостями. Наявність в її складі аскорбінової кислоти дозволяє застосовувати її в якості відмінного косметичного засобу. Можна робити з нею маски, поєднуючи з медом, жовтком, алое, іншими ягодами. Малина відбілює, тонізує, зволожує шкіру. І це теж важливо для жінок, що годують.